2020. április 05., vasárnap
Vince

Külföld

Életét vesztette az afgán biztonsági erők több tucat tagja

Életét vesztette csütörtökön az afgán biztonsági erők legalább 36 tagja egy úgynevezett belső támadásban a nyugat-afganisztáni Farah tartományban – közölte a tartományi tanács egyik tagja.

Dadulla Káni, a tartományi tanács második számú vezetője közölte: az iszlamista szélsőségesek a fegyveres erők soraiba beszivárgott hat társuk segítségével ütöttek rajta a tartományban lévő egyik támaszponton, amely katonákat és rendőröket szállásolt el.


Kári Juszuf Ahmadi, a tálibok egyik szóvivője Twitter-üzenetében megerősítette, hogy a kormányellenes lázadók hajtották végre az offenzívát, körülbelül 80 fegyvert és több járművet zsákmányoltak.

Afganisztánban már többször előfordult, hogy az afgán biztonsági erők vagy az amerikai hadsereg tagjai belső támadásban haltak meg. Az ilyen támadások alatt általában azt értik, hogy a fegyveres erők soraiba beszivárgott tálibok saját, mit sem sejtő bajtársaik ellen fordítják fegyvereiket.

Az afgán biztonsági erők az egész országban heves harcokat vívnak a tálib mozgalommal és az Iszlám Állam terrorcsoporttal, amelyek egyre kiterjedtebb területeken aktívak, és a fővárosban, Kabulban is rendszeresen hajtanak végre merényleteket. A szélsőségesek jelentős mértékben fokozták harcukat a hatóságok ellen tavaszi hadjáratuk április 25-ei meghirdetése óta.

Kapcsolódó Cikkek