2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Egyéb Pécs

Életre kel a népmesék világa

Elkészült az a meseszoba, ahol mostantól több ezer pécsi és baranyai gyermek tapasztalhatja meg a népmesék világát. A Pécsi Kulturális Központban kialakított teremben amellett, hogy különböző interaktív foglalkozásokat is tartanak, a mesei gondolkodás és nevelés népszerűsítését helyezik előtérbe. A különleges terem kialakítását és a hozzá szükséges eszközök beszerzését 80 millió forinttal támogatta a kormány.

Meseerdőt ábrázoló világ tárul a gyerekek és fiatal felnőttek elé a pécsi népmesepontban. Itt mostantól nemcsak mesehallgatással, hanem néprajzkutatókkal, hagyományőrzőkkel és hangszerekkel is várják az érdeklődőket.


– Több különböző típusú foglalkozást tartunk a gyerekeknek, de a gyerekeket idézőjelbe teszem, mert a projekt 7–24 éves korig teszi lehetővé, hogy a fiatal felnőtteket is megismertessük a mesék világával – mondta Kalmár Krisztina, a pécsi Népmesepont szakmai vezetője.

Bábok és hatalmas mesefigurák teszik izgalmassá a teret (Fotó: PKK)

Az élő szavas mesemondás mellett olyan alkotócsoportos foglalkozásokat is tartanak, amelyeken drámapedagógusok és néprajzkutatók is részt vesznek.


– A legfontosabb cél, hogy teremtsünk egy újabb teret a kisközösségeknek, és emellett a városi környezetben élő gyermekek is megismerkedhetnek azzal – a magyar kulturális örökség részét képező – mesevilággal, amely a nagyvárosi környezetben ma már egyre kisebb helyet foglal el – hangsúlyozta az ünnepélyes átadón Őri László, Pécs alpolgármestere.

A Pécsi Kulturális Központban kialakított népmeseponttal tizenegy nevelési és oktatási intézmény működik együtt, de a program a környező települések gyermekei számára is elérhető.

– A kormány minden nagyobb városban támogatta a népmesepontok létrehozását. A cél az, hogy a gyerekek a mesék alapján is el tudják képzelni a mesehősöket, hiszen ezt nagyon sokan csak a tévé képernyőjén keresztül élik meg – mondta Hoppál Péter országgyűlési képviselő.

A pályázatot 2017-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma hirdette meg, és országosan már 15 helyen nyitottak ilyen népmesepontot. A Pécsi Kulturális Központ 80 millió forintos támogatást nyert a terem és az eszközök beszerzésére, valamint a hároméves projekt megvalósítására.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.