EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 08., vasárnap
Mária

Egyéb Székesfehérvár

Életrecept: szín, stílus, viselet és divat

Székesfehérváron, a Barátság Házában található szakkönyvtárban folytatódott az Életreceptek című sorozat, ahol életkorokról, viselkedésről, kapcsolatokról, stílusról, divatról, érzelemről, értelemről és sok, az élet dolgait érintő kérdésről esik szó. Ezúttal a Stílustanácsadás fejezeten voltunk jelen, ahol Szakter Éva szín- és stílustanácsadó segített eligazodni.

Szakter Éva (balra) figyelmet keltett stílus tanácsaival Fotó: SeSo

– Az ember maga a stílus. E szerint Magyarországon több millió stílusról beszélhetünk?


– Igen, ez így van, a stílus tényleg maga az ember. De a stílus összefoglaló fogalom, annak az öltözködésünk, a hanghordozásunk, a modorunk is része. Mindenkinek különböző, egyéni jegyei vannak, ezért nem lehet egy stílust ráhúzni mindenkire. Abban próbálok segíteni az embereknek, hogy közösen találjuk meg azokat a színeket arcközelben, amitől ragyog, amitől nem leszünk sápadtak, öregek, és ehhez hozzátesszük a megfelelő szabásvonalat, majd ezt a hármat összegyúrjuk az életkörülményeinkkel. Például hogy hol dolgozunk, milyen helyszíneken töltjük a napunkat – ebből jöhet össze kinek kinek az egyéni stílusa.

– Léteznek általános szabályok?


– Alapvetés, hogy kerüljük el az alulöltözöttséget és a túlöltözöttséget. Mindig az alkalom határozza meg, hogy hol, mikor, mihez, mit vegyünk fel. Mert mást viselünk a lóversenyen, a bálban, a színházban és a munkában.

– Ön stíluskommunikátor. Mit kommunikál?

– Rá tudok mutatni azokra a szélsőséges esetekre, hogy mit veszíthetünk akkor, ha nem megfelelően öltözködünk. Mit veszíthetünk egy állásinterjún, a párkapcsolatban, egy randevún. Nemrég mondta egy 26 éves lány: az első randevún, ha a férfin nincs ing, már be is fejeződött a kapcsolat. Megkérdezte: benne lenne a hiba? Mondtam, hogy nem.

– A fiú elegáns garbóban, öltönyben ing nélkül is jól öltözött. Vagy nem?

– Az a 26 éves férfi, aki az első randevúra megy, az igenis inget vegyen fel, a következő alkalommal már lehet lazítani. Általánosság a fekete öltözet is, a sötét tónusok. Pedig nem mindig praktikus, és ráadásul arcközelben a fekete öregít. Harmincéves korig ez még rendben van, de utána egyre kevesebb feketét kellene hordani. Megyünk az utcán, és meglöknek, hogy jé, az a 80 éves asszony rózsaszínben van, normális ez? Igen, ha ebben érzi jól magát, viselje. Ez oda és vissza is működik, mert ha minket ítélnek el vagy meg, az aligha esik jól. Nem kedvelem a trendeket, mert azok mindig a málnásba visznek. Most például trendi a párducmintás, de ez csak az emberek öt százalékának áll jól, a többieket lehet, hogy öregíti vagy rosszul néznek ki benne, de hát ez a trendi. A lényeg: a kényelem és a jólöltözöttség együtt jár, ráadásul a kényelmes viselet jó érzést kelt.

– A színek használata legyen sokszínű, vagy jobb az egyszerű?

– Ha a kombinálhatóságot nézzük, egyszerűbb, ha alul és felül egy-egy színt kombinálunk. Válasszunk egy bázist, egy alapszínt. Sötétkék nadrág van rajtam, ehhez bármilyen színt társíthatok. Az a lényeg, hogy arcközelben világos legyen, mert a világos felvetül az arcra, így kevésbé látszik a tokám, a fekete karika a szemem alatt. A színek kiválasztásának megvan az elmélete. Ilyen, hogy fiatalkorban milyen volt a hajszínünk, ehhez kell alkalmazkodni, hiába festjük be idősebb korban. Mert az ifjúkori hajszínünknek megmarad a pigmenttartalma, sötét, világos vagy tört. Az arcunknak is van pigmenttartalma, ez is lehet nagyon fehér, sárgás, barackszínű, kreol. Ez igaz a szemünk színére is, ami lehet világos, sötét, élénk, és ebből a hármasból kell leképezni az ideálisat a ruhára, ami fiatalítani fog. Ha nem így teszünk, akkor baj van, betegnek is látszódhat az ember, a rossz színek nagyon rossz felé visznek.

– Végül: konfekció, vagy méretre szabott ruha? Mi van, ha valaki az utóbbit nem engedheti meg magának?

– A boltokban kapható konfekció nem feltétlenül jó. Persze a méretre szabott ruha jobb, de megoldás lehet az is, ha a konfekciót utólag magunkra igazíttatjuk.

Kapcsolódó Cikkek