2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Külföld

Elhunyt a világ legöregebb apácája

A világ legidősebb apácája lehetett a 110 éves korában a napokban Krakkóban elhunyt Cecylia Roszaka, aki a holokauszt alatt zsidókat mentett.

A lengyel katolikus egyház szóvivője, Pawel Rytel-Andrianik atya csütörtökön elmondta, hogy Cecylia Roszak a múlt héten hunyt el egy krakkói domonkosrendi kolostorban. Mint hozzátette, feltehetően ő volt a világ legidősebb apácája, de egy ízben megjegyezte, hogy “az élet olyan rövid és gyorsan elszalad”.

Roszak 1908. március 25-én született és 21 évesen vonult zárdába. A második világháború idején, Lengyelország német megszállása alatt egyike volt azoknak az apácáknak, akik a mai Litvánia területén, Vilnius mellett egy új zárdát hoztak létre, ahol a helyi gettóból elmenekült zsidókat bújtatták.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jön a Brexit, tarolt Boris Johnson!

    Jön a Brexit, tarolt Boris Johnson!

    A brit Konzervatív Párt csaknem negyven éve nem tapasztalt földcsuszamlásszerű győzelemmel valószínűleg abszolút többséget szerzett az előrehozott nagy-britanniai parlamenti választásokon a választóhelyiségek zárásának pillanatában, csütörtök este közzétett exit poll eredménye szerint.

  • Orbán Viktor: Ne a szegényekkel fizettessen Brüsszel!

    Orbán Viktor: Ne a szegényekkel fizettessen Brüsszel!

    A klímaváltozás elleni küzdelemről csütörtökön kezdődő tárgyaláson várható csata közép-európai és magyar nézőpontból arról fog szólni, hogy ne engedjük meg a brüsszeli bürokratának azt, hogy megint a szegény emberekkel és a szegény országokkal fizettessék meg a klímaváltozás elleni harc költségeit – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben az európai uniós csúcstalálkozót megelőzően.