2019. november 22., péntek
Cecília

Külföld

Elkészítette az első, jó minőségű fotóját az InSight a Marsról

Mint arról korábban beszámoltunk, közel hét hónap után megérkezett a Marsra az a robotgeológus szonda, ami a vörös bolygón geofizikai obszervatóriumként fog működni. Az Insight a Phoenix és a Viking marsjárók mintájára épült háromlábú leszállóegység majdnem öt méter mélyre fog fúrni a bolygó talajába, ezt a HP3 (Heat Flow and Physical Properties Package) német-lengyel gyártmányú robot végzi majd. Érdekesség, hogy ennek a szondának a fedélzetén helyezték el azt a microchipet, amelyen több százezer ember neve található. A Marsra bárki elküldhette a nevét, aki a kilövés előtt regisztrált a NASA InSight program oldalán. 

A robotgeológus a tervek szerint, minden egyéb műszaki hiba nélkül landolt a Marson hétfőn nem sokkal 21.00 előtt. A szonda a leszállást követően már küldött egy képet a NASA központjába, ám az annyira zavaros volt a hajtóművek miatt felkavart por és homok miatt, hogy abból nem sokat lehetett látni.


/Fotó: NASA

Most azonban itt egy tűéles fotó, amit a szonda készített saját környezetéről. Ez már mérföldekkel jobb, mint az első volt. A május 5-én útjára indított InSight az első űrszonda, amely a Curiosity 2012-es Marsra érkezése óta leszállt a vörös bolygóra. A robotgeológus űrszonda két évre tervezett missziója alatt a Mars mélyét vizsgálja, és megméri a bolygó hőmérsékletét.

Az egymilliárd dolláros amerikai-európai misszió kutatásának célja, hogy pontosabb képet kapjon a tudomány, miként keletkezett 4,5 milliárd éve a Mars és a Naprendszer többi sziklás bolygója, köztük a Föld is. A fotón egyébként az Elízium-síkság (Üdvözültek hona) látható, amit a NASA mérnökei 22 helyszínből választották ki.


/Fotó: NASA

“Egy jó landolási hely kiválasztása a Marson olyan, mint egy jó otthon kiválasztása, az elhelyezkedésen van a hangsúly” – közölte korábban Tom Hoffman, az Insight Project menedzsere a NASA pasadenai Jet Propulsion Laboratóriumában.

“Nemcsak egy biztonságos helyre volt szükségünk, hanem egy munkahelyre is, ahol majd öt méter mélyre lehatolhat az HPR robot” – tette hozzá.

A landolási helynek világos helyszínnek kell lennie, és elég melegnek ahhoz, hogy a napelemek működése biztosított legyen. Ezért összpontosítottak az egyenlítő környékére, és választották ki a 130 kilométer hosszú és 27 kilométer széles ellipszis alakú térséget a síkság nyugati szélén – magyarázta Hoffman.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Százéves italokat mentettek a tengerből

  Százéves italokat mentettek a tengerből

  Elképesztő rakománnyal jött fel a víz felszínére az Ocean X svéd merülőcsoport, akiknek 900 palack nedűt sikerült megmenteniük egy 1917-ben elsüllyedt hajóról.

 • Részegen ügyelt a radiológus

  Részegen ügyelt a radiológus

  Hatalmas lelki bánatában igen erősen felöntött a garatra egy radiológus Oroszországban, a gond ezzel csak az volt, hogy ezt munkaidőben tette.

 • A nap képe: Harci panda

  A nap képe: Harci panda

  Bemutatták a Belgiumban található Pairi Daiza állatkert 3 hónapos pandakölyök ikreit. A képen Bao Di, az ikerpár hím tagja látható, aki nyugodt nővérével ellentétben nagyon aktív, félelmetesen vicsorít a kis csöppség.