EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 18., vasárnap
Jenő

Egyéb Békéscsaba

Ellenőrzik a dokumentumokat

Az év utolsó negyedéve mindig számos feladatot tartogat az agrártámogatásokkal körében. A tavasszal benyújtott úgynevezett egységes kérelmekkel kapcsolatos adategyeztetések, illetve -ellenőrzések folynak ilyenkor, valamint az ellenőrzési jegyzőkönyvek kiküldési időszakában vagyunk – mondta el Magyarné dr. Knap Diána, a Békés Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályának vezetője.

A hatóság felszólító végzésben értesíti az érintett ügyfeleket az adategyeztetés szükségességéről, az adott probléma meghatározásával. A tavaly bevezetett változásnak megfelelően az adategyeztetésre felszólító végzéseket a Magyar Államkincstár elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül küldi ki. Nagyon fontos tudni, hogy amennyiben a gazdálkodó kérelmét meghatalmazott nyújtotta be, a felszólítást sem az ügyfél, hanem a képviselője kapja meg.


Az adategyeztetési eljárásban a kérelmeket érintően felmerülő területi túligénylés, táblaátfedés, területi ráfedés és az állatalapú támogatások egyes ellentmondásaira hívja fel a figyelmet a hivatal. Az adategyeztetés célja a túligényelt területek esetében a jogos igénylő személyének megállapítása annak érdekében, hogy a támogatást kizárólag a jogos igénylőnek ítéljék meg. Ráfedésről akkor beszélünk, ha az ügyfél táblarajza nem támogatható területre fed, az átfedés pedig azt jelenti, hogy két ügyfél táblarajza egymásra ráfed.

– Az ellenőrzések kapcsán kiemelném, hogy ügyfeleink idén is bebizonyították: kérelembeadásukat mértékletesség, a valóságnak megfelelés és a szabályok követése jellemzi – folytatta a főosztályvezető. – A kevesebb hiba kisebb kockázatot is jelent, így a kötelezően előírt 5 százalékos kiválasztási rátánál jóval kevesebb ügyfelet választottak ki megyénkben. Szeptember közepén befejeződtek a helyszíni alapellenőrzések, jelenleg a távérzékeléssel végrehajtott ellenőrzéseken megállapított eltérések pontosítása, utóellenőrzése zajlik.


– A helyszíni ellenőrzések a területi munkával nem érnek véget, a következő időszakban kezdődik meg a gazdálkodók által kötelezően vezetendő dokumentumok ellenőrzése. A zöldítés, a termeléshez kötött támogatások, a thét, a Natura 2000, az akg/öko esetében előzetesen értesítjük ügyfeleinket az ellenőrzésről, ezzel segítve az arra való felkészülést, hogy időben, nyugodtan áttekintve tudják összekészíteni a gazdálkodási dokumentumaikat. Nagyon fontos a jogszabályban előírt, hatályos formanyomtatványok használata – fűzte hozzá a főosztályvezető.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.