2019. április 23., kedd
Béla

Egyéb Békéscsaba

Ellenőrzik a dokumentumokat

Az év utolsó negyedéve mindig számos feladatot tartogat az agrártámogatásokkal körében. A tavasszal benyújtott úgynevezett egységes kérelmekkel kapcsolatos adategyeztetések, illetve -ellenőrzések folynak ilyenkor, valamint az ellenőrzési jegyzőkönyvek kiküldési időszakában vagyunk – mondta el Magyarné dr. Knap Diána, a Békés Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályának vezetője.

A hatóság felszólító végzésben értesíti az érintett ügyfeleket az adategyeztetés szükségességéről, az adott probléma meghatározásával. A tavaly bevezetett változásnak megfelelően az adategyeztetésre felszólító végzéseket a Magyar Államkincstár elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül küldi ki. Nagyon fontos tudni, hogy amennyiben a gazdálkodó kérelmét meghatalmazott nyújtotta be, a felszólítást sem az ügyfél, hanem a képviselője kapja meg.


Az adategyeztetési eljárásban a kérelmeket érintően felmerülő területi túligénylés, táblaátfedés, területi ráfedés és az állatalapú támogatások egyes ellentmondásaira hívja fel a figyelmet a hivatal. Az adategyeztetés célja a túligényelt területek esetében a jogos igénylő személyének megállapítása annak érdekében, hogy a támogatást kizárólag a jogos igénylőnek ítéljék meg. Ráfedésről akkor beszélünk, ha az ügyfél táblarajza nem támogatható területre fed, az átfedés pedig azt jelenti, hogy két ügyfél táblarajza egymásra ráfed.

– Az ellenőrzések kapcsán kiemelném, hogy ügyfeleink idén is bebizonyították: kérelembeadásukat mértékletesség, a valóságnak megfelelés és a szabályok követése jellemzi – folytatta a főosztályvezető. – A kevesebb hiba kisebb kockázatot is jelent, így a kötelezően előírt 5 százalékos kiválasztási rátánál jóval kevesebb ügyfelet választottak ki megyénkben. Szeptember közepén befejeződtek a helyszíni alapellenőrzések, jelenleg a távérzékeléssel végrehajtott ellenőrzéseken megállapított eltérések pontosítása, utóellenőrzése zajlik.


– A helyszíni ellenőrzések a területi munkával nem érnek véget, a következő időszakban kezdődik meg a gazdálkodók által kötelezően vezetendő dokumentumok ellenőrzése. A zöldítés, a termeléshez kötött támogatások, a thét, a Natura 2000, az akg/öko esetében előzetesen értesítjük ügyfeleinket az ellenőrzésről, ezzel segítve az arra való felkészülést, hogy időben, nyugodtan áttekintve tudják összekészíteni a gazdálkodási dokumentumaikat. Nagyon fontos a jogszabályban előírt, hatályos formanyomtatványok használata – fűzte hozzá a főosztályvezető.

Kapcsolódó Cikkek

  • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

    Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

    Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

  • A húsvét még ma is üzenettel bír

    A húsvét még ma is üzenettel bír

    Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.