EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Békéscsaba

Ellenőrzik a dokumentumokat

Az év utolsó negyedéve mindig számos feladatot tartogat az agrártámogatásokkal körében. A tavasszal benyújtott úgynevezett egységes kérelmekkel kapcsolatos adategyeztetések, illetve -ellenőrzések folynak ilyenkor, valamint az ellenőrzési jegyzőkönyvek kiküldési időszakában vagyunk – mondta el Magyarné dr. Knap Diána, a Békés Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályának vezetője.

A hatóság felszólító végzésben értesíti az érintett ügyfeleket az adategyeztetés szükségességéről, az adott probléma meghatározásával. A tavaly bevezetett változásnak megfelelően az adategyeztetésre felszólító végzéseket a Magyar Államkincstár elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül küldi ki. Nagyon fontos tudni, hogy amennyiben a gazdálkodó kérelmét meghatalmazott nyújtotta be, a felszólítást sem az ügyfél, hanem a képviselője kapja meg.


Az adategyeztetési eljárásban a kérelmeket érintően felmerülő területi túligénylés, táblaátfedés, területi ráfedés és az állatalapú támogatások egyes ellentmondásaira hívja fel a figyelmet a hivatal. Az adategyeztetés célja a túligényelt területek esetében a jogos igénylő személyének megállapítása annak érdekében, hogy a támogatást kizárólag a jogos igénylőnek ítéljék meg. Ráfedésről akkor beszélünk, ha az ügyfél táblarajza nem támogatható területre fed, az átfedés pedig azt jelenti, hogy két ügyfél táblarajza egymásra ráfed.

– Az ellenőrzések kapcsán kiemelném, hogy ügyfeleink idén is bebizonyították: kérelembeadásukat mértékletesség, a valóságnak megfelelés és a szabályok követése jellemzi – folytatta a főosztályvezető. – A kevesebb hiba kisebb kockázatot is jelent, így a kötelezően előírt 5 százalékos kiválasztási rátánál jóval kevesebb ügyfelet választottak ki megyénkben. Szeptember közepén befejeződtek a helyszíni alapellenőrzések, jelenleg a távérzékeléssel végrehajtott ellenőrzéseken megállapított eltérések pontosítása, utóellenőrzése zajlik.


– A helyszíni ellenőrzések a területi munkával nem érnek véget, a következő időszakban kezdődik meg a gazdálkodók által kötelezően vezetendő dokumentumok ellenőrzése. A zöldítés, a termeléshez kötött támogatások, a thét, a Natura 2000, az akg/öko esetében előzetesen értesítjük ügyfeleinket az ellenőrzésről, ezzel segítve az arra való felkészülést, hogy időben, nyugodtan áttekintve tudják összekészíteni a gazdálkodási dokumentumaikat. Nagyon fontos a jogszabályban előírt, hatályos formanyomtatványok használata – fűzte hozzá a főosztályvezető.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.