2020. január 25., szombat
Pál

Egyéb Szekszárd

Előzzük meg a baleseteket!

Az időjárási előrejelzések szerint a következő napokban is folytatódik a lehűlés, így valószínűleg az is be fog fűteni, aki eddig esetleg nem tette. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság néhány tanácsot ajánl a figyelmünkbe, amelyek betartásával mind a kéménytüzek, mind a szén-monoxid-mérgezések megelőzhetők.

– A fűtőeszköz és a kémény kialakítását és karbantartását bízzák szakemberre, a házilag barkácsolt berendezések életveszélyesek lehetnek, továbbá fontos, hogy évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét. A családi házakba a kéményseprő nem megy automatikusan, hanem arra időpontot kell foglalni. A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőzéséről – részletezte Boros Brigitta, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei katasztrófavédelmi szóvivője.


A füstérzékelő időben figyelmeztet, ha baj van Illusztráció: Schöngrundtner Tamás

Kiemelte, hogy tanácsos egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni. A nem megfelelő érzékelők életveszélyesek, mert hamis biztonságérzetet keltenek, és korántsem biztos, hogy időben jeleznek.

– Ne fűtsenek háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban. A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd és akár meg is gyulladhat – tájékoztatott Boros Brigitta.


A háztartási hulladékokkal történő fűtés veszélyeire való figyelemfelhívás céljából a hulladékégetés veszélyeire, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára figyelmeztető Ne gyújtsa, gyűjtse! elnevezésű kampányt indított az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. támogatásával.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Erre készüljön a hétvégén!

  Erre készüljön a hétvégén!

  Pénteken a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően szinte mindenhol számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra, de az Északi-középhegység térségében tartósabban párás maradhat az idő.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.

 • Keresd a fényt!

  Keresd a fényt! címmel nyílt kiállítás Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész, a Nemzet Művésze alkotásaiból.