EUR: 319,90 Ft
CHF: 280,55 Ft
2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Egyéb Szekszárd

Előzzük meg a baleseteket!

Az időjárási előrejelzések szerint a következő napokban is folytatódik a lehűlés, így valószínűleg az is be fog fűteni, aki eddig esetleg nem tette. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság néhány tanácsot ajánl a figyelmünkbe, amelyek betartásával mind a kéménytüzek, mind a szén-monoxid-mérgezések megelőzhetők.

– A fűtőeszköz és a kémény kialakítását és karbantartását bízzák szakemberre, a házilag barkácsolt berendezések életveszélyesek lehetnek, továbbá fontos, hogy évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét. A családi házakba a kéményseprő nem megy automatikusan, hanem arra időpontot kell foglalni. A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőzéséről – részletezte Boros Brigitta, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei katasztrófavédelmi szóvivője.


A füstérzékelő időben figyelmeztet, ha baj van Illusztráció: Schöngrundtner Tamás

Kiemelte, hogy tanácsos egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni. A nem megfelelő érzékelők életveszélyesek, mert hamis biztonságérzetet keltenek, és korántsem biztos, hogy időben jeleznek.

– Ne fűtsenek háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban. A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd és akár meg is gyulladhat – tájékoztatott Boros Brigitta.


A háztartási hulladékokkal történő fűtés veszélyeire való figyelemfelhívás céljából a hulladékégetés veszélyeire, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára figyelmeztető Ne gyújtsa, gyűjtse! elnevezésű kampányt indított az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. támogatásával.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.