EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Zalaegerszeg

Emlékezzünk elhunytjainkra!

A mindenszenteket követő halottak napja hazánkban fokozatosan vált a katolikus egyház ünnepéből az elhunyt szeretteinkről való megemlékezés általános, felekezetektől független napjává. A legtöbb helyen ahány halottja van a családnak, annyi gyertyát gyújtanak, sőt vannak, akik szerint a lángnál megmelegedhetnek a fázó lelkek. III. Gergely pápa a VIII. században indította útjára a mindenszentek ünnepét, amelyet november első napján tartunk. A pápa kiállt azért, hogy a vértanúk mellett a kereszténység elismerése után szentté avatottakról is emlékezzenek meg. Néhol ezen a napon fogadták fel a cselédeket, pásztorokat, máshol ekkor volt a legényvásár, azaz a gazdák ekkor kötöttek egyezséget a szolgálni induló legényekkel. Tilos volt a munka, ez is a tisztelet egyfajta kifejezése volt, mivel a szokás szerint az, aki földet szánt, vet, vagy bármilyen más munkát végez, a halottra támad. Mosni, varrni, takarítani sem volt szabad.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.