2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Egyéb Zalaegerszeg

Emlékezzünk elhunytjainkra!

A mindenszenteket követő halottak napja hazánkban fokozatosan vált a katolikus egyház ünnepéből az elhunyt szeretteinkről való megemlékezés általános, felekezetektől független napjává. A legtöbb helyen ahány halottja van a családnak, annyi gyertyát gyújtanak, sőt vannak, akik szerint a lángnál megmelegedhetnek a fázó lelkek. III. Gergely pápa a VIII. században indította útjára a mindenszentek ünnepét, amelyet november első napján tartunk. A pápa kiállt azért, hogy a vértanúk mellett a kereszténység elismerése után szentté avatottakról is emlékezzenek meg. Néhol ezen a napon fogadták fel a cselédeket, pásztorokat, máshol ekkor volt a legényvásár, azaz a gazdák ekkor kötöttek egyezséget a szolgálni induló legényekkel. Tilos volt a munka, ez is a tisztelet egyfajta kifejezése volt, mivel a szokás szerint az, aki földet szánt, vet, vagy bármilyen más munkát végez, a halottra támad. Mosni, varrni, takarítani sem volt szabad.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.