2020. január 20., hétfő
Fábián, Sebestyén

Egyéb XIII.kerület

Emlékművet kaptak a hősök

Az I. világháborút lezáró békeszerződés 100. évfordulóján a két világháború hőseire és áldozataira emlékeztető emlékművet avattak a Csángó utca 22–24. szám előtti parkban. Az emlékmű 12 civil szervezet által kezdeményezett közadakozásból és az önkormányzat 40 millió forintos támogatásából épült meg.

Az első és a második világháború katona és civil áldozatainak állítottak emléket (fotó: Keresztesi Balázs)

Az ünnepi átadáson a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár biztosította a díszőrséget, közreműködött a Magyar Honvédség Központi Zenekara. Az ünnepi esemény egy 1910-ben öntött harang megszólaltatásával kezdődött.


Hazuga Károly nyugállományú altábornagy ünnepi beszédében elmondta, hogy a városrészben mindeddig nem volt emlékhelyük a világháború áldozatainak. – Mint a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke örömmel vettem – és a szövetség is felkarolta – az emlékműállítás ügyét – tette hozzá Hazuga Károly.
Dr. Szabó József nyugállományú alezredes, hadtörténész beszédében arra figyelmeztetett, hogy a világégéseket kiváltó, emberek millióinak halálához vezető ordas eszméknek ma is vannak hirdetői és követői, és ez fokozott éberségre kötelez mindenkit.

A katonai tiszteletadás sem maradhatott el (fotó: Keresztesi Balázs)

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.

 • Nem hiteles, ha a baloldali többség vizsgálja a Lackner-féle korrupciós botrányt

  Nem hiteles, ha a baloldali többség vizsgálja a Lackner-féle korrupciós botrányt

  Ha igazak Lackner Csaba hangfelvételeken elhangzott állításai, mindenkinek távoznia kell a közéletből, aki érintett Kispest valaha volt legnagyobb korrupciós botrányában a Fidesz-KDNP szerint. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő hangsúlyozta: a kormánypárti képviselők részt vesznek az önkormányzati tényfeltáró bizottság munkájában, de azt aggályosnak tartja, hogy az a baloldali összefogás alkotja a többséget, amelynek tagjaira Lackner Csaba terhelő állításokat fogalmazott meg.