EUR: 319,90 Ft
CHF: 280,55 Ft
2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Egyéb XIII.kerület

Emlékművet kaptak a hősök

Az I. világháborút lezáró békeszerződés 100. évfordulóján a két világháború hőseire és áldozataira emlékeztető emlékművet avattak a Csángó utca 22–24. szám előtti parkban. Az emlékmű 12 civil szervezet által kezdeményezett közadakozásból és az önkormányzat 40 millió forintos támogatásából épült meg.

Az első és a második világháború katona és civil áldozatainak állítottak emléket (fotó: Keresztesi Balázs)

Az ünnepi átadáson a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár biztosította a díszőrséget, közreműködött a Magyar Honvédség Központi Zenekara. Az ünnepi esemény egy 1910-ben öntött harang megszólaltatásával kezdődött.


Hazuga Károly nyugállományú altábornagy ünnepi beszédében elmondta, hogy a városrészben mindeddig nem volt emlékhelyük a világháború áldozatainak. – Mint a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke örömmel vettem – és a szövetség is felkarolta – az emlékműállítás ügyét – tette hozzá Hazuga Károly.
Dr. Szabó József nyugállományú alezredes, hadtörténész beszédében arra figyelmeztetett, hogy a világégéseket kiváltó, emberek millióinak halálához vezető ordas eszméknek ma is vannak hirdetői és követői, és ez fokozott éberségre kötelez mindenkit.

A katonai tiszteletadás sem maradhatott el (fotó: Keresztesi Balázs)

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.