EUR: 334,77 Ft
CHF: 311,56 Ft
2020. január 21., kedd
Ágnes

Sport

Emléktáblát avattak a párbajtőr Paganinijének tiszteletére

Emléktáblát avattak a napokban Vercelliben a szeptemberben meghalt Kulcsár Győző tiszteletére. A négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző 1988 és 2001 között dolgozott a Milánóhoz közeli olasz kisvárosban, és máig komoly tisztelet övezi a nevét.

Annál is inkább, mert tanítványai közül Maurizio Randazzo csapatban (1996 Atlanta, 2000 Sydney) olimpiai arany-, Elis Uga pedig ezüstérmet (1996 Atlanta) szerzett.


A megemlékezésen Andrea Ugo, a Pro Vercelli tanácsosa, Maura Forte, a város polgármestere, Giorgio Scarso, az olasz vívószövetség elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság korábban szintén párbajtőröző elnöke, Kulcsár Krisztián, a mesteredző unokaöccse, valamint Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára szólalt fel.

/Fotó: MTI – Illyés Tibor

– Mindkét nemzet büszkén emlékszik hőseire, büszkék a történelmükre és természetesen a sportbeli eredményeikre. Éppen ezért a magyarok és az olaszok nagyon jó barátságban vannak, ide Vercellibe is barátként jöttek a magyarok, és hálásak azért, hogy ebben az olasz kisvárosban megőrzik Kulcsár Győző emlékét – mondta Menczer Tamás. Az emléktáblát a KKM sportdiplomáciai főosztálya és Magyarország milánói főkonzulátusa kezdeményezésére helyezték el.

Természetesen itthon is komoly megbecsülés övezi a Nemzet Sportolóját. Több tervezet született arról, hogyan, mi módon kell és lehet méltó emléket állítani a párbajtőrvívás Paganinijének.

– Szóba került a nevét viselő verseny mellett emléktábla avatáson át sok minden, de még nem született végleges döntés – árulta el a Lokálnak Boczkó Gábor, a Magyar Vívó Szövetség sportigazgatója, aki egykor tanítványa volt Kulcsár Győzőnek. – Egy biztos, kevés nála alkalmasabb példaképet állíthatunk a jövő vívói elé.

Kapcsolódó Cikkek

  • Sérüléssel kezdte az évet Szoboszlai

    Sérüléssel kezdte az évet Szoboszlai

    Dohában edzőtáborozik a Szoboszlai Dominikot is foglalkoztató RB Salzburg együttese, amely vasárnap Al-Arabi csapata ellen játszott felkészülési mérkőzést.

  • Sterbik befejezi

    Sterbik befejezi

    A szezon végén visszavonul Sterbik Árpád, a Telekom Veszprém világklasszis kapusa. A vehir.hu-nak adott interjújában elárulta, hogy már négy-öt éve fontolgatta ezt a lépést, azonban mindig közbejött valami, ami miatt mégis maradt.