2019. április 24., szerda
György

Egyéb Zalaegerszeg

Épül az „okosút”

Gőzerővel épül az M76-os, kétszer kétsávos gyorsforgalmi út, amely Sármellék érintésével köti majd össze Zalaegerszeget az M7-es autópályával. A megye életében meghatározónak számító beruházás tervezett költsége 170 milliárd forint. A teljes szakasz várhatóan 2022-re nyeri el végleges formáját.

Folyamatosan érkeznek a földet szállító kamionok a Balatonszentgyörgy környéki bányaterületre, ahonnan már jól látszik az az autópályát és a somogyi települést összekötő nyomvonal. A nehézségek ellenére a mintegy hat kilométeres rész 2020 közepére elkészül. A feladat valódi kihívást jelent a Strabag Általános Építő Kft. számára. A dolgozók az alapozó és előkészítő munkálatokat végzik a lápos, tőzeges területen, amely a Kis-Balaton közelsége miatt ráadásul talajvizes is.


Az úton telekommunikációs csomópontokat jelölnek ki, ahol olyan tornyokat helyeznek el, amelyek az 5. generációs (5G) mobilhálózat működését segítik. A Misefa és Fenékpuszta közötti, jelenleg még tervezés alatt álló 24 kilométeres szakasz teljes hosszában biztosítja majd a lefedettséget. Az úgynevezett „okosút” megvalósítása szorosan kapcsolódik a Zalaegerszegen épülő járműipari tesztpályához, amely a világon egyedülálló, hiszen nincs még egy olyan autóipari létesítmény, amely lehetőséget biztosít a legújabb fejlesztések forgalmi helyzetben történő kipróbálására.

A tervek szerint érzékelőket szerelnek fel az okosút mentén, amelyek folyamatosan jelzést, információkat küldenek a központba az elhaladó járművek kormányrendszeréről, a menetstabilitásról, a fékrendszerről, a sávtartási funkcióról. A második ütemben a tervek szerint a Balatonszentgyörgy és Fenékpuszta közötti mintegy 3,5 kilométeres szakasz épül meg. A leghosszabb, Misefát és Fenékpusztát összekötő több mint 20 kilométeres út kivitelezése pedig várhatóan 2020-ban kezdődik.


Épül az M76-os: a gyorsforgalmi út első szakasza 2020 közepére készül el

A talaj lápos, tőzeges, talajvizes, ezért van dolga a kivitelezőnek

Minden a terv szerint zajlik

Az “okosút” megvalósítása szorosan kapcsolódik a Zalaegerszegen épülő járműipari tesztpályához

Kapcsolódó Cikkek

  • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

    Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

    Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

  • A húsvét még ma is üzenettel bír

    A húsvét még ma is üzenettel bír

    Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.