EUR: 337,75 Ft
CHF: 316,32 Ft
2020. január 27., hétfő
Angelika

Egyéb Érd

Érden kezd új életet a sportág legeredményesebbje

Világ- és Európa-bajnoki éremmel a háta mögött felhagy az élsporttal a legeredményesebb magyar taekwondós. A napokban Soroksárról Érdre költöző Kotsis Edina a jövőben edzőként segíti a sportágat.

– Elfáradtam testileg és lelkileg is – nyilatkozta a Magyar Taekwondo Szövetség honlapjának Kotsis Edina vb- bronz- és Eb-ezüstérmes sportoló abból az alkalomból, hogy múlt kedden hivatalosan is bejelentette visszavonulását. Ezzel biztossá vált, hogy a 2020-as tokiói olimpiai kvalifikációs sorozatot nem csinálja végig.


Az első sikerek egyike a pályafutás kezdetén

– Háromszor is közel jártam ahhoz, hogy kijussak az ötkarikás játékokra, sajnos nem sikerült. A 2016 eleji sikertelen kvalifikációs verseny után, amire vb-harmadikként mentem, valami megtört, és onnantól folyamatosan vagy betegség vagy sérülés nehezítette a felkészülésemet. Be kellett látnom, nem tudok olyan szinten visszatérni, ahogy szeretnék, azaz úgy, hogy esélyesként lépjek pástra egy-egy nagy versenyen.

Kotsis Edina (kékben) érte el mindezidáig a legnagyobb sikereket a sportágon belül
MTI Fotó: MOB/Szalmás Péter

A taekwondót hétévesen elkezdő, most 28 éves Edina hamarosan befejezi párhuzamosan folyó tanulmányait, ami után edzőként térhet vissza a pást közelébe.


– Köszönettel tartozom a szüleimnek, hogy elindítottak ezen az úton, Patakfalvy Miklósnak, a szövetség elnökének és természetesen a szövetségnek, hogy segítették a pályafutásomat. Köszönöm klubjaimnak, az ott dolgozó edzőknek, a személyzetnek, sporttársaimnak, hogy ilyen szinten tudtam teljesíteni hosszú éveken át. Külön hálás vagyok dr. Babindák Elvira orvosnak és Harasztiné dr. Sárosi Ilona sportpszichológusnak, hogy foglalkoztak velem, és persze a támogatóimnak is.

Sokat taníthat a fiataloknak (Fotó: Keresztesi Balázs)

A Lokál Extrának elárulta, párjával, a vívóedző Ravasz Etelével hamarosan elkészül közös érdi otthonuk, és a sikeres soroksári sportolói évek után már érdi edzőként nevelheti ki talán a később őt is felülmúló taekwondós tehetségeket.

Ezért ő a legeredményesebb

(Fotó: Keresztesi Balázs)

Jelentősebb sikerek:

Világbajnokság, 2015: 3. hely

Európa-bajnokság, 2012: 2. hely

U21-es Európa-bajnokság, 2010: 1. hely

Junior Európa-bajnokság, 2007: 2. hely

Universiade, 2011: 3. hely

Egyetemi vb, 2014: 3. hely

Címkék

Kapcsolódó Cikkek