2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Székesfehérvár

Érezni kell, nem érteni!

A Székesfehérvári Balett Színház bemutatkozó darabja, a Boléro a társulat első önálló triple build-estje, és már alig várjuk a decembert, amikor megnézhetjük előadásukban A diótörőt.

Lírai, drámai, dinamikus. Ez volt a balett színház első előadása Fotó: ÖKK, Simon Erika

Siker elsőre – a Balett Színház nyitány Fotó: ÖKK, Simon Erika

A háromfelvonásos előadás előtt Egerházi Attila Harangozó-díjas koreográfus, igazgató Beszéljük meg! címmel közönségtalálkozóra hívta nézőit a Vörösmarty Színház Kávézójába, ahol újra hangsúlyozta, hogy a balettet elsősorban érezni kell, nem érteni. Elmondta továbbá, hogy a teljes létszámmal működő társulat a jövőben is táncszínházi esteket készül színpadra vinni, amelyek közül az első a Boléro. Az öt külön álló kortárs darabot három felvonásba komponálta össze Egerházi Attila: az első felvonás egyik etűdje a Blablabla volt, amelyet az Aquarell szivárvány követett, a felvonást a Csókok című táncpuzzle zárta. A második felvonás a Zárt függönyök című újdonság volt, ahol a művészek egyedi tolmácsolásában saját világunkra csodálkozhattunk rá. A drámai és katartikus előadás Ravel Bolérójának Rúzs című darabjával zárult, amely egyre hevülő zenei tempójával ragadta magával a nézőket.


Remek koreográfiák, finom, lendületes, művészi mozdulatok, elsöprő dinamika – ez volt az első est. Nem klasszikus balett volt, de annak minden értéke benne volt a modern megoldásokban.

A XXI. század balettjét láthattuk!

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.