2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Egyéb Székesfehérvár

Esélyt mindenkinek!

A Városházán rendezték meg a székesfehérvári Esélykör szakmai napját, amely a fogyatékossággal élők munkaerőpiaci elhelyezkedésének fejlesztéséről szólt. Az Esélykör az önkormányzati, a vállalati és a civil szektor együttműködésében lát lehetőséget arra, hogy jó válaszok szülessenek a társadalmi kihívásokra.

Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében méltatta az önkormányzat munkáját is segítő példaértékű együttműködést és a szakmai műhelyek programját, mert mindez a város közösségét erősíti.


A polgármester mondja, mondanivalóját pedig lefordítják a nem hallók részére Fotó: ÖKK, Simon Erika

A polgármester elmondta, hogy a szakmai nap a város közössége szempontjából kiemelkedő jelentőségű. A szimpóziumról kijelentette: a város a közös otthon, amelyért mindannyian felelősek vagyunk. Az Esélykör a példaértékű együttműködés és összefogás, a szakmai műhelyek közös konzultációja. Véleménye szerint a kör tevékenysége megkönnyíti az önkormányzat működését és döntéseit, mégpedig a kapcsolódó intézmények, civil szervezetek bevonásával.
– A konferencia új modellt mutat be, amely komplex módon kezeli a munkavállalást – emelte ki Farnady Judit, a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány elnöke. Új, korszerű módszereket osztanak meg a munkaerő-megtartással és -kiválasztással kapcsolatban, és e megközelítésben helyet kap a munkavállalói oldal a fejlesztendő kompetenciák, jártasságok vonatkozásában is. – A megváltozott munkaképességű embereknek van helyük a munka világában, de ehhez nemcsak fizikai akadálymenetesítésre, hanem szemléletváltásra is szükség van – tette hozzá.

A szakmai napra meghívták a vállalatok HR-vezetőit és munkatársait. Az Esélykör az önkormányzati, a vállalati és a civil szektor együttműködésében lát lehetőséget arra, hogy megfelelő válaszok szülessenek a társadalmi kihívások kérdéseire. A kör olyan hálózat, amelyben szakmai teamek dolgoznak együtt, és közvetlenül jutnak el a célcsoport tagjaihoz. Három éve fejlődik e modell, együttműködésben az önkormányzattal, nem csupán a foglalkoztatás témakörében, hanem a városi kulturális programok akadálymentesítésében és egyéb beruházások megvalósításában is. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre fontosabb a mindenre kiterjedő akadálymentesítés megvalósításában betöltött szerepük, a kórházzal kialakított együttműködés, illetve az alakulóban lévő kooperáció a múzeum intézményével. A célok között szerepel a komplex szolgáltatási terv kidolgozása és annak megvalósítása, ami egyre jobb színvonalon működhet az egységes rendszerben.


A szakmai napon előadások hangzottak el a szervezeti kultúra fejlesztéséről, az esélyegyenlőségi együttműködésről és a munkavállalók kompetenciáinak fejlesztési lehetőségeiről a Fejér Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes ház, a Wikaa Workshops, a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány, a Karitász Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye és a Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztályának közreműködésével. Mindezeken az előadásokon jelen voltak a kapcsolódó egészségügyi, szociális és kulturális intézmények, szervezetek vezetői és munkatársai.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.