2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb Szolnok

Esküvői ruhák evolúciója a múzeumban

„Csipkék csacsogása, textilek találkozása” – ez volt a címe a Damjanich János Múzeum rendhagyó esküvőiruha-kiállításának, amely a különböző korok divatját vonultatta fel.

A kiállításon olyan ikonikus ruhákat mutattak be, mint a Bánk Bán Melindájának bársonykabátkája és gyönggyel kivarrt kelméje vagy a Néma Levente Ziliájának brokátruhája, de végig lehetett nézni a korok változó divatját egészen napjainkig, és a menyegzőjére készülő Júliával is lehetett találkozni. A múzeum képtárában kiállított babákon meg lehetett szemlélni a különböző technikákat, amelyekkel a ruhákat készítették. A kiállítás a Múzeumok Őszi Fesztiváljának zárórendezvénye volt, de a múzeum „Szép menyecskék varrták fejér patyolatból” című időszaki kiállításhoz is kapcsolódott, amely a magyarországi fehérhímzések típusait mutatta be.


A rendhagyó kiállításon maguk a múzeum dolgozói voltak az esküvői ruha-modellek
Fotó: Svarsnig Judit

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.