2019. november 13., szerda
Szilvia

Egyéb Szolnok

Esküvői ruhák evolúciója a múzeumban

„Csipkék csacsogása, textilek találkozása” – ez volt a címe a Damjanich János Múzeum rendhagyó esküvőiruha-kiállításának, amely a különböző korok divatját vonultatta fel.

A kiállításon olyan ikonikus ruhákat mutattak be, mint a Bánk Bán Melindájának bársonykabátkája és gyönggyel kivarrt kelméje vagy a Néma Levente Ziliájának brokátruhája, de végig lehetett nézni a korok változó divatját egészen napjainkig, és a menyegzőjére készülő Júliával is lehetett találkozni. A múzeum képtárában kiállított babákon meg lehetett szemlélni a különböző technikákat, amelyekkel a ruhákat készítették. A kiállítás a Múzeumok Őszi Fesztiváljának zárórendezvénye volt, de a múzeum „Szép menyecskék varrták fejér patyolatból” című időszaki kiállításhoz is kapcsolódott, amely a magyarországi fehérhímzések típusait mutatta be.


A rendhagyó kiállításon maguk a múzeum dolgozói voltak az esküvői ruha-modellek
Fotó: Svarsnig Judit

Kapcsolódó Cikkek

 • A Felvidéken járt Miklós Péter

  A Felvidéken járt Miklós Péter

  A felvidéki Selye János Egyetem novemberben rendezte meg VII. Nemzetközi Tudományos Szimpóziumát Többség–kisebbség együttélés címmel.

 • Fakutyával táncoltak

  Fakutyával táncoltak

  Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.

 • 40 zsák szemetet gyűjtöttek

  40 zsák szemetet gyűjtöttek

  A Zölden Szekszárdon és Környékén elnevezésű civil közösség az elmúlt hetekben többször is szervezett szemétszedési akciót a megyeszékhelyen…