EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 18., vasárnap
Jenő

Belföld

Európa rájött: Etiópia kulcsszerepet játszik a bevándorlás megfékezésében

A Migrációkutató Intézet munkatársa szerint Etiópia regionális nagyhatalomként kulcsszerepet játszik az Európa és Közel-Kelet felé irányuló migráció megfékezésében.

Marsai Viktor kutató az M1 aktuális csatornán vasárnap azt mondta, az afrikai országban egymillió nemzetközi és közel 3 millió belső menekült él, ráadásul ez a szám a környező államok fegyveres konfliktusai, illetve az Etiópián belüli fegyveres erőszak miatt folyamatosan növekszik.


Hozzátette: Angela Merkel német kancellár Etiópiában tett látogatása is azt bizonyítja, hogy Európa rájött, a migráció megfékezése érdekében a kelet-afrikai állam stabilitása kiemelten fontos.

Emlékeztetett: Etiópia az 1990-es évek óta komoly gazdasági fejlődéseken ment át, azonban ez nem járt erősödő demokratizációval. Politikai reform és demokratikus átalakulás csak 2018-ban Abij Ahmed új miniszterelnök kinevezésével indult el az országban. A miniszterelnök áprilisi hivatalba lépése óta az állami konglomerátumok élén vezetőcserék történetek, javultak az ország külkapcsolatai, és politikai menekültek is visszatértek Etiópiába – fűzte hozzá.


Hangsúlyozta: a jelenlegi konfliktusok abból adódnak, hogy egyrészt az új miniszterelnök gazdasági és politikai reformjai még nem érzékelhetők a lakosság szintjén, másrészt származása etnikai konfliktusokat szülhet, amelynek destabilizáló hatása lehet.

Etiópiában 80 népcsoport él, az elmúlt évtizedekben az országot – egyfajta elitként – a lakosság 6 százalékát kitevő tigrinya népcsoport irányította. Az új miniszterelnök oromija felmenőkkel bír, ez a népcsoport a lakosság 30 százalékát teszi ki, így a lakosok etnikai színezetet rendelnek egy amúgy tisztán demokratizációs folyamathoz – fejtette ki Marsai Viktor.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám

  Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám

  Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám a médiatanács által elfogadott tanulmány szerint – közölte Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatóság az MTI-vel pénteken.

 • Rippl-Rónai egyik portréja kelt el a legmagasabb áron

  Rippl-Rónai egyik portréja kelt el a legmagasabb áron

  Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című festménye 75,6 millió forintért kelt el a BÁV kétnapos őszi aukcióján, amelyen a festmények mellett műtárgyakat és ékszereket kínáltak az érdeklődőknek.

 • Tarlós: Körülbelül ezermilliárdot jelent a fővárosnak a kormányfővel megkötött megállapodás

  Tarlós: Körülbelül ezermilliárdot jelent a fővárosnak a kormányfővel megkötött megállapodás

  Körülbelül ezermilliárd forintot jelent Budapestnek az Orbán Viktor miniszterelnökkel szombaton aláírt – a főváros és a kormány együttműködéséről szóló, 15 pontból álló – megállapodás, amelynek része a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) létrehozása is – mondta Tarlós István főpolgármester a testület megalakulását követő budapesti sajtótájékoztatón.

 • Kiváló a magyar hal minősége

  Kiváló a magyar hal minősége

  Kiváló a Magyarországon termelt, kifogható és elfogyasztható halak minősége a sajtóban sugalmazott álláspontoktól eltérően – közölte Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke pénteken az MTI-vel.