2020. augusztus 09., vasárnap
Emőd

Egyéb Székesfehérvár

Európa kosárlabdájának a közeljövője Fehérváron

Ritkán adatik meg más városokban, hogy a kontinens kiváló, vagy jövőbeni sztárjátékosait láthatják pattogtatni a honi parketten a sportág barátai. Székesfehérvár ilyen hely.

Láttuk már itt a Real Madrid felnőtt férfikosarasait, sok évvel ezelőtt volt szerencsém a Gáz utcában beszélgetni Tony Parkerrel, a francia juniorral, aki az NBA meghatározója lett. A Real Madrid és más kontinensbeli kiemelkedő csapatok junior együttesei már hazajárnak Fejér megye székhelyére.


Farkas Sándor a felnőtteknél mindent elért, most az utánpótlásnál törekszik a legjobbra (Fotó: SeSo)

E héten csütörtöktől vasárnapig az European Young Basketball League küzdelmei adnak nézni valót. Nem is akármilyet, mert az U20-asok lépnek pályára, tehát a kontinens jövőbeni kosarasai! Meccset játszanak az angol London United, a cseh USK Prague, a francia Independents Basketball France, a spanyol Spanish Basketball Academy, a svéd DjurgardenBasket, a magyar Rátgéber Akadémia, az észt TTU BA és az afrikai NBA Academy Africa csapatai. No és az Alba Fehérvár legényei.

Székesfehérvári szurkolók (MTI Fotó: Bodnár Boglárka)

Farkas Sándor, az Alba Fehérvár Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai igazgatója a fehérvári utánpótlásért is felel.


– Az Alba Fehérvár utánpótlását és a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia gyerekeit együtt vezettem három évig, de július 1-jétől a két „cég” különvált, jelenleg az Alba Fehérvár utánpótlásáért felelek. Amit elterveztünk 2015 és 2020 között szakmai tervként, azt teljesítettük. Ennek egyik része a mennyiségi fejlődés, ez a két társulat esetében 600 gyereket jelentett. A különválás után az Albának újra fel kell építenie a kisebb korosztályait, jelenleg két hónap alatt 200 gyereket sikerült „beiskoláznunk” a hat- és kilencévesek között. Ami a minőséget illeti, 16 év felett szűkül a piramis, a legtehetségesebb srácoknak minden lehetőséget megadunk ahhoz, hogy eljuthassanak a felnőttcsapatba.  Ehhez fontos, hogy az edzés, a képzés, a hazai bajnokik mellett a nemzetközi mezőnyben is tapasztalatot szerezzenek. Minden tekintetben jól állunk, elégedettek lehetünk – magyarázta Farkas Sándor, hozzátéve, hogy a magyar kosárlabdában példátlan eset, ami náluk történt. – Takács Milán és Lukács Norbert hamarabb lett felnőtt magyar válogatott, mint ahogy a felnőtt NB I-ben pályára léphetett volna… Információm szerint továbbra is számítanak rájuk a válogatottban, remélem előbb-utóbb az Alba Fehérvár felnőttcsapatában is rendszeresen játszanak majd bajnoki csatákon. Mögöttük a fiatalok közül Takács Martinnak, Balsay Ádámnak, Polster Attilának élő szerződése van a felnőttcsapattal, velük edzenek, tehát lehet jövőjük. Ami a lényeg: 2020-ra három-négy játékosnak állandó csapattagnak kell lennie a nagyok között. A felnőtt meccseket úgy nézem, hogy szorítok a csapat sikeréért, de arra is figyelek, a fiataljaink mikor és mennyit játszanak. E tekintetben bízom az előrelépésben.

A fehérváriak pénteken a spanyol akadémiával (14 óra), szombaton az észt TTU akadémiával (13.30), vasárnap az NBA afrikai akadémiájának a csapatával mérkőznek (15).

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.