EUR: 319,72 Ft
CHF: 280,32 Ft
2019. április 21., vasárnap
Konrád

Belföld

Európa-szerte totális csőd a baloldal

A baloldal válsága Közép-Európában címmel tartott rendezvényt nemrég a Nézőpont Intézet. Dr. Szili Katalin volt házelnök a baloldal válságának okait Mráz Ágoston Sámuellel, a Nézőpont Csoport vezetőjével együtt fogalmazta meg. 

Nemcsak hazánkban, de az egész közép-európai régióban mélyrepülésben vannak a baloldali pártok. Különösen szembeötlő a helyzet Lengyelországban, ahol a posztkommunista baloldali párt 2015-ben a parlamentbe sem jutott be.


A cseh szociáldemokrata párt kormányon eltöltött évei szintén katasztrofális, 7,3 százalékos eredményt hoztak a 2017-es választáson. Az eredmény nem egyedi, több európai országban is népszerűbb alternatívát kínált a globalizáció és a migráció kérdésére a jobboldal.

– A magyar baloldal nem tudta tisztázni, hogy számára mi a nemzeti érdek, mi a viszonya a globalizációhoz, és hogyan akarja megvédeni az átlagembereket a migrációtól – jelölte meg Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője a magyar baloldal válságának okait.


Szili Katalin úgy véli, a baloldal válsága nem az őszödi beszéddel kezdődött, hanem 2004-ben a kettős állampolgárság és a határon túli magyarság elutasításával. Véleménye szerint a baloldal válságának az is oka, hogy nem képez koherens egységet, és egymásnak ellentmondó elveket képvisel.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Májusban rendezik meg a Szentendrei Sörfesztivált

    Májusban rendezik meg a Szentendrei Sörfesztivált

    Május 3. és 5. között rendezik meg a hagyományos Szentendrei Sörfesztivált a helyi Dunakorzón, ahol három nap alatt kézműves sörök és egyéb gasztronómiai élmények, könnyűzenei tehetségkutató verseny, valamint a The Carbonfools, az Omen, a Hősök és a Belmondo koncertje várja a látogatókat.

  • Kutyajósda is lesz az idei Belvárosi Kutyafesztiválon

    Kutyajósda is lesz az idei Belvárosi Kutyafesztiválon

    Tréfás asztrológiai elemzéssel, kártyavetéssel és számmisztikai elemzéssel is várják az állatbarátokat a szervezők az idei Belvárosi Kutyafesztiválon, amelyet a gazdátlan állatok örökbefogadásának népszerűsítésére rendeznek meg május 4-én a főváros V.