EUR: 335,46 Ft
CHF: 312,28 Ft
2020. január 21., kedd
Ágnes

Belföld

Európa-szerte totális csőd a baloldal

A baloldal válsága Közép-Európában címmel tartott rendezvényt nemrég a Nézőpont Intézet. Dr. Szili Katalin volt házelnök a baloldal válságának okait Mráz Ágoston Sámuellel, a Nézőpont Csoport vezetőjével együtt fogalmazta meg. 

Nemcsak hazánkban, de az egész közép-európai régióban mélyrepülésben vannak a baloldali pártok. Különösen szembeötlő a helyzet Lengyelországban, ahol a posztkommunista baloldali párt 2015-ben a parlamentbe sem jutott be.


A cseh szociáldemokrata párt kormányon eltöltött évei szintén katasztrofális, 7,3 százalékos eredményt hoztak a 2017-es választáson. Az eredmény nem egyedi, több európai országban is népszerűbb alternatívát kínált a globalizáció és a migráció kérdésére a jobboldal.

– A magyar baloldal nem tudta tisztázni, hogy számára mi a nemzeti érdek, mi a viszonya a globalizációhoz, és hogyan akarja megvédeni az átlagembereket a migrációtól – jelölte meg Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője a magyar baloldal válságának okait.


Szili Katalin úgy véli, a baloldal válsága nem az őszödi beszéddel kezdődött, hanem 2004-ben a kettős állampolgárság és a határon túli magyarság elutasításával. Véleménye szerint a baloldal válságának az is oka, hogy nem képez koherens egységet, és egymásnak ellentmondó elveket képvisel.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek