EUR: 336,64 Ft
CHF: 313,42 Ft
2020. január 20., hétfő
Fábián, Sebestyén

Belföld

Ez a Madonna milliókat ér!

A Fordított Madonna nevű, ötezer koronás, zöld színű bélyeg különlegessége, hogy a Madonnát és gyermekét tévedésből fordítva nyomtatták. A múlt század húszas évei elején nyomott bélyeget 2,6 millió forintos kikiáltási árral kínálják a Darabanth Kft. nemzetközi aukcióján.

– A magyar filatélia egyik legismertebb tévnyomata a Fordított vagy más néven Koronás Madonna. A tévnyomatok lehetnek színhibásak, vagy hiányozhat róluk valami esetleg rossz irányban nyomtak rá egy részletet – mondta a Lokálnak Csonka Krisztián a Darabanth Aukciósház cégvezetője.


– Ezt az 5000 koronás bélyeget két színnel, két fázisban nyomták és a tévnyomatokon a Szent Koronát viselő Madonna kép fejjel lefelé lett nyomva, vagyis 180 fokkal elfordítva. Az ellenőrzés nem szúrta ki a hibát és 100 bélyeg forgalomba is került. A hibát ezt követően hamar észlelték, de a közeli trafikban addigra már mintegy 80 példányt eladtak belőle. Az eladott 80 példány egy tekintélyes része megsemmisült, az aukciókat figyelve a becslések szerint talán 20 darab lehet belőle gyűjtők- és múzeumok kezében. Ezek közül a bélyegzéssel ellátott darabok katalógus értéke 4 millió forint körül van, míg a teljesen ép, bélyegzőmentes daraboké akár 6 millió is lehet.

A Darabanth Aukciósháznál legutóbb kalapács alá került Fordított Madonna 2.900.000 forintért kelt el, míg a most árverésen lévő darab 2.600.000 forintról indul. Csonka Krisztiántól megtudtuk, hogy a 30. jubileumi nemzetközi árverés mellett még további 333 online aukciót szerveztek az elmúlt 14 évben, s eközben kétmillió tételt kínáltak. Ők adták el Ady Endre Duna vallomása című versének kéziratát, egy 5, 5 milliós 1853-as ritka bélyeget, több híres ember (Kossuth, Deák, Jókai, Arany) levelét, de a kispénzű gyűjtőknek is rengeteg szép tárgyat kínáltak. Most az 1984-es magyar Star Wars plakátért, Horthy leveléért, az Aranycsapat ritka képeslapjaiért, Pólya Tibor Cirkusz című festményért – és egy másik nagyon értékes bélyegért, a Nagymányáért már sokan bejelentkeztek.


Az első magyar bélyeget 1867-ben nyomták, és különös értékkel bír például a szintén tévedésből piros színű háromkrajcáros (a piros ugyanis az ötkrajcáros színe volt). Egy ilyen bélyeget az ezredfordulón 38 millió forintért adták el Magyarországon, alig öt év múlva már ennek a dupláját fizették érte Svájcban.

Kapcsolódó Cikkek