2020. július 02., csütörtök
Ottó

Belföld

Ezekkel legyen tisztában, ha albérletet keres!

Már nem okoz meglepetést, hogy igen borsos árat kell fizetnünk azért, ha a fővárosban szeretnénk élni. Balogh László, az ingatlan.com gazdasági elemzője szerint az albérletpiac azonban egyre kiegyenlítettebbé válik, és folyamatosan bővül az új lakások átadásának köszönhetően. A téma aktuális helyzetének megvilágításához szakértő segítségét kértük, hogy a legfrissebb adatokkal némi támpontot nyújtsunk a lakáskeresőknek.

Balogh László, az ingatlan.com gazdasági elemzője elmondta, hogy mindig a legolcsóbb bérleti díjak növekednek a legjobban, így ezeken mérhetjük fel az árak aktuális emelkedésének arányát. Az árak függnek a lakás méretétől és az elhelyezkedésétől.


– A lakáskeresés  legfontosabb szempontja még mindig a központi elhelyezkedés, ezzel szemben a méret háttérbe szorul. A külső kerületekben alacsonyabbak az árak, azonban itt sokkal kevesebb lakást található – magyarázta Balogh László.

Hozzátette, hogy a belső kerületekben kiadó lakásokat sokkal hosszabb ideig megtalálhatjuk a hirdetőoldalakon, ugyanis az elhelyezkedés népszerűsége miatt a tulaj jobban megválogathatja leendő bérlőjét. Az év eleje a piacon az az időszak, amikor a legkisebb a kereslet a lakások iránt, a kínálat viszont igen magas.


– Az évek alatt megszokott hullámzó albérletpiac manapság már egyre kiegyenlítettebb, az árak is hasonló intervallumban mozognak, és a korábban nyár végén megszokott dömping során is találhatunk már megfelelő lakást, ugyanis sok tulajdonos kifejezetten erre az időszakra készül, hogy piacra dobja kiadó ingatlanát. A piac folytonos bővülésének köszönhetően tartósabban tudja az árakat alacsonyan tartani a régi típusú bérházaknál, ugyanis egyre több új építésű lakást adnak át a fővárosban, amelyek tulajdonosai nemritkán kifejezetten gazdasági szempontból a hosszú távú kiadás miatt vásárolják azokat – tette hozzá.

A szakember szerint ha új otthon után kutatunk, érdemes megbízható portálokon tájékozódni, ugyanis amíg a közösségi oldalakon feladott népszerű hirdetések mögött csak egy felhasználó van, addig ezeken a portálokon több moderátor is dolgozik azon, hogy kiszűrjék a gyanús hirdetéseket, és megbízható, leellenőrizhető, valós hirdetésekkel találkozzunk.

Balogh László arra is felhívta a figyelmet, hogy az albérletpiacon könnyen belecsúszhatunk az egyik legnagyobb legális átverésbe, ugyanis több olyan cég is működik, amelyik legtöbbször igen kedvező ajánlatnak tűnő , de sokszor kép nélküli lakás- vagy szobahirdetést tesz közzé. A lakás részleteihez – mint például a tulajdonos telefonszáma vagy az ingatlan pontos címe – azonban csak egy bizonyos összeg (7000–100 ezer forint) befizetése után juthatunk hozzá.

– Ezek a cégek nem csinálnak mást, mint egy úgynevezett szolgáltatást adnak pénzért cserébe, ami még csak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető hasznosnak. Azok a címek és kiadó ingatlanok, amelyekkel ezek a cégek rendelkeznek, legtöbbször már nem aktuálisak, a tulaj már vagy kiadta őket, vagy csak egyszerűen arról van szó, hogy némi ráfordított energiával mi magunk is megtaláljuk ezeket a hirdetéseket a neten böngészve. Hiszen ezek a cégek is ugyanazokról a platformokról tájékozódnak, mint amelyek számunkra is elérhetők, sőt semmiféle kapcsolatban nem állnak a lakást vagy szobát hirdető tulajdonossal, így még az az előnyünk sincs, hogy első kézből jutunk hozzá az ajánlatokhoz – árulta el.

Márpedig a gyorsaság nem utolsó szempont, mivel manapság nincs idő napokig gondolkodni azon, hogy ki szeretnénk-e venni az ingatlant. Itt jön a képbe a foglaló vagy éppen a kaució, amit a lelkes bérlők sokszor már a lakás megtekintésekor magukkal visznek, elkerülve azt, hogy akár az utánuk pár perccel érkező érdeklődő lecsapja kezükről az álomotthont.

Balogh László szerint pénzt csak akkor adjunk, ha bizonyítani tudjuk, hogy az összeget átadtuk. Ha azonban csalókkal van dolgunk, azok erőltetik a pénzhez jutást, és hirtelen amolyan utolsó kihagyhatatlan ajánlat érzés támasztva azonnali döntés helyzet elé állítják a bérlőket, így nincs idő végiggondolni a dolgot, ezért könnyen bedőlhetünk a szélhámosoknak, akik így több százezer forinttal is megrövidíthetnek.

Az albérletguru szerint a hazai albérletpiac az utóbbi évben rengeteget fehéredett az árak növekedésének köszönhetően. Ennek következményeként gyakoribb a lakás kiadása után adózó tulaj, sőt a közjegyző jelenlétében aláírt szerződések is népszerűbbekké váltak. Ugyanis ezáltal jobban bebiztosíthatjuk magunkat néhány ezer forintos többletköltséggel mind a jogaink, mind a kötelezettségeinkre vonatkozóan, és elkerülhetjük az akár hónapokig, évekig húzódó pereskedést.

 

Albérletárak Budapesten a 2018. novemberi adatok szerint: 

A legdrágább kerület: V. kerület  – 190 ezer forint átlagár

A legolcsóbb kerület: XVII. kerület – 110 ezer forint átlagár

Egy téglalakás átlagos bérleti díja: 150 ezer forint

Egy panellakás átlagos bérleti díja: 138 ezer forint

Egy szoba átlagos bérleti díja: 60 ezer forint

Kapcsolódó Cikkek