EUR: 334,87 Ft
CHF: 305,16 Ft
2019. november 19., kedd
Erzsébet

Belföld

1000 milliárdot kap Budapest

Körülbelül ezermilliárd forintot jelent Budapestnek az Orbán Viktor miniszterelnökkel a hétvégén aláírt megállapodás, amelynek része a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa létrehozása is. A főváros és a kormány együttműködéséről 15 pontos megállapodást írt alá Tarlós István főpolgármester és a kormányfő.

– 2o3o-ra Budapest lehet az egyik legélhetőbb nagyváros Európában, a kontinens magas életminőségű és legbiztonságosabb fővárosa. Nagy munka vár ránk, óriási feladat az, amire vállalkozunk. Ezermilliárdos nagyságrendben és évtizedes távlatban gondolkozunk. Egy ilyen küldetést pedig csak akkor vihetünk sikerre, ha tanulunk az elődeinktől. Ezért olyan szövetséget újítunk meg a mai napon, amely a város építésének kezdetén egyszer már megszületett és bevált – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök a főváros és a kormány új megállapodása kapcsán.


MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

– Innentől kezdve közös eredményként jelennek meg a budapesti fejlesztési projektek, és nem az lesz a lényeg, hogy mi állami és mi fővárosi eredmény. Sokkal biztosabbá válnak a projektek finanszírozásának feltételei – mondta el Tarlós István, aki bejelentette, hogy sikerült szinte napok alatt 108-110 milliárdot szerezni a városnak. A kormány soron kívül döntött arról, hogy további 80 milliárd forinttal támogatja a 3-as metró felújítását, ezt az összeget 2020–2021-ben használhatja fel a főváros. Felújítják a gyalogos-aluljárókat és valamilyen légkondicionálásról is gondoskodik majd a BKV.

Tarlós István ezentúl állandó résztvevője lesz a kormányüléseknek, továbbá minden cég a fővárosnál marad, és továbbra is közvetlen lesz a főpolgármester-választás. Tarlós kitért arra is, hogy a főváros felülvizsgálja és egyszerűsíti a tulajdonában lévő cégeket.


Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár elmondta, hogy a kormány által rendelkezésre bocsátott mintegy 11 milliárdból a HÉV-vonalak felújításának előkészítése – ebből először a szentendrei vonal járműcseréje – valósul majd meg. A Lánchíd rekonstrukciója során nemcsak az eredetileg tervezetteket, hanem a Széchenyi teret és az abba torkolló néhány utcát is felújítják.

Kapcsolódó Cikkek

 • Így alakul át a szakképzés jövőre

  Így alakul át a szakképzés jövőre

  Teljesen átalakul a szakképzés jövőre: változik az iskolák megnevezése, a képzés hossza, az oktatók jogállása, a diákok a cégeknél munkaviszony keretében vesznek részt a gyakorlaton, az általános iskolát be nem fejezőket pedig “dobbantóprogram” segítségével próbálják meg szakmához juttatni.

 • Rátámadt a rendőrökre egy idegenrendészeti őrizetben lévő szír férfi

  Rátámadt a rendőrökre egy idegenrendészeti őrizetben lévő szír férfi

  Elrendelte a Debreceni Járásbíróság egy idegenrendészeti őrizetben lévő szír férfi letartóztatását, mert rátámadt két rendőrre múlt kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság őrzött szálláshelyén – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség kedden az MTI-vel.

 • Orbán Viktor: A Gyurcsány-korszak embereit visszahozták

  Orbán Viktor: A Gyurcsány-korszak embereit visszahozták

  Rendbontás, agresszió és trágárság egyetlen munkahelyen sem engedhető meg. Ha ezt nem teheti meg egy magyar munkavállaló, miért tehetnék meg a Jobbik képviselői – így válaszolt Orbán Viktor a jobbikos Jakab Péternek, aki az országgyűlési képviselőkre vonatkozó szigorúbb szabályokról kérdezte a miniszterelnököt.