2020. április 05., vasárnap
Vince

Belföld

1000 milliárdot kap Budapest

Körülbelül ezermilliárd forintot jelent Budapestnek az Orbán Viktor miniszterelnökkel a hétvégén aláírt megállapodás, amelynek része a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa létrehozása is. A főváros és a kormány együttműködéséről 15 pontos megállapodást írt alá Tarlós István főpolgármester és a kormányfő.

– 2o3o-ra Budapest lehet az egyik legélhetőbb nagyváros Európában, a kontinens magas életminőségű és legbiztonságosabb fővárosa. Nagy munka vár ránk, óriási feladat az, amire vállalkozunk. Ezermilliárdos nagyságrendben és évtizedes távlatban gondolkozunk. Egy ilyen küldetést pedig csak akkor vihetünk sikerre, ha tanulunk az elődeinktől. Ezért olyan szövetséget újítunk meg a mai napon, amely a város építésének kezdetén egyszer már megszületett és bevált – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök a főváros és a kormány új megállapodása kapcsán.


MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

– Innentől kezdve közös eredményként jelennek meg a budapesti fejlesztési projektek, és nem az lesz a lényeg, hogy mi állami és mi fővárosi eredmény. Sokkal biztosabbá válnak a projektek finanszírozásának feltételei – mondta el Tarlós István, aki bejelentette, hogy sikerült szinte napok alatt 108-110 milliárdot szerezni a városnak. A kormány soron kívül döntött arról, hogy további 80 milliárd forinttal támogatja a 3-as metró felújítását, ezt az összeget 2020–2021-ben használhatja fel a főváros. Felújítják a gyalogos-aluljárókat és valamilyen légkondicionálásról is gondoskodik majd a BKV.

Tarlós István ezentúl állandó résztvevője lesz a kormányüléseknek, továbbá minden cég a fővárosnál marad, és továbbra is közvetlen lesz a főpolgármester-választás. Tarlós kitért arra is, hogy a főváros felülvizsgálja és egyszerűsíti a tulajdonában lévő cégeket.


Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár elmondta, hogy a kormány által rendelkezésre bocsátott mintegy 11 milliárdból a HÉV-vonalak felújításának előkészítése – ebből először a szentendrei vonal járműcseréje – valósul majd meg. A Lánchíd rekonstrukciója során nemcsak az eredetileg tervezetteket, hanem a Széchenyi teret és az abba torkolló néhány utcát is felújítják.

Kapcsolódó Cikkek