EUR: 335,98 Ft
CHF: 313,37 Ft
2020. január 19., vasárnap
Sára, Márió

Külföld

Fegyveresek öltek meg egy ismert aktivistát

Meggyilkoltak egy nemzetközileg ismert aktivistát álarcos fegyveresek pénteken Szíriában a lázadók kezén lévő Idlíb tartományban. Raed ef-Faresz rádióállomást működtetett, amely egyaránt bírálta Bassár el-Aszad elnök rendszerét és a lázadókat.

Az ismeretlen fegyveresek az idlíbi Kafranbelben, a 2013-ban amerikai pénzből alapított Radio Fresh állomás székhelyén végeztek Faresszel és a barátjával, Hamúd ed-Dzsuneiddel – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) emigráns aktivista szervezet.


Faresz az Aszad elleni, 2011-ben békés tüntetésekkel kezdődött, majd polgárháborúba torkollott konfliktus elején tűnt ki vicces angol nyelvű tiltakozó tábláival, amelyek felhívták a közösségi médiára a nemzetközi közvélemény figyelmét. A rajzok bírálták Aszadot, szövetségesét, Iránt és a nyugati hatalmakat, amelyeket úgy ábrázolt, hogy válaszul a válságra éppen kiárusítják a szíriai kisembereket. Ugyanígy bírálta a káoszban fejüket felütő dzsihadistákat is. 2013-ban szimpátiatüntetéseket szervezett a bostoni pokolgépes merényletek áldozatainak támogatására.

Faresz közzétett fényképeket és videoklippeket is kafranbeli áldozatokról, a lázadó kézen lévő szíriai országrészben folyó életről, ahová külföldi újságíróknak túl veszélyes eljutniuk.

A The Washington Post véleményrovatában júniusban közzétett írásában Faresz kérte, hogy Washington folytassa a Radio Fresh anyagi támogatását. Megírta, hogy a terrorista csoportok (és a damaszkuszi rendszer) közvetlen fenyegetésnek tekinti őket.

Faresz 2014-ben túlélt egy merényletkísérletet, amikor egy fegyveres férfi mellbe lőtte. Az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló fegyveresek is elrabolták és megkínozták. A rádióállomáson fegyveresek házkutatást tartottak, és a kormány légitámadásának is a célpontja volt az épület.

A pénteki merénylet elkövetését egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára.

Kapcsolódó Cikkek