EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 15., vasárnap
Valér

Egyéb Nagykanizsa

Felavatták a megye harmadik őrsét

Átadták Letenyén az ország negyvenhatodik, Zala megye harmadik katasztrófavédelmi őrsét. Az egység munkába állásával a megyében tovább csökkent a hivatásos egységek vonulási ideje, és még nagyobb biztonságban érezheti magát a térségben élő több mint tizenhatezer ember.

Az avatáson Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató emlékeztetett: a tűzvédelmi szempontból fehér foltok felszámolása érdekében 2012-ben elindított program eredményeként ma már negyvenhat őrs működik országszerte.


A letenyeiről elmondta, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 142,5 millió forintból létrehozott őrs elhelyezésénél fontos szempont volt, hogy az ország délnyugati kapujánál húzódó két, jelentős személy- és áruforgalmat – így komoly veszélyesáru-forgalmat is – lebonyolító gyorsforgalmi úthoz, az M7-eshez és az M70-eshez a lehető legközelebb létesüljön. Letenyéről a Mura folyó árterülete is gyorsabban elérhető egy esetleges árvíz idején.

Góra Zoltán kiemelte, az őrs tűzoltói huszonnyolc település több mint tizenhatezer lakosának nyújtanak nagyobb biztonságot. A Letenye városa által biztosított területen felépített, két szerállásos, könnyűszerkezetes épületben kap helyet a helyi önkéntes tűzoltók gépjárműfecskendője is.


Az új őrsön félrajnyi legénység teljesít szolgálatot (Fotó: ZMKI)

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője nagy eredménynek nevezte, hogy már három őrs működik a megyében, s hangsúlyozta, az elmúlt évek azt mutatták, az itt élők minden helyzetben számíthatnak a tűzoltókra. Az őrs átadásával a Mura vidékén és Letenye vonzáskörzetében élők biztonsága is erősödött, tette hozzá.

A letenyei katasztrófavédelmi őrs a nagykanizsai hivatásos tűzoltó-parancsnokság működési területén tevékenykedik, a hozzá tartozó 28 településen 16 ezer 250 ember érezheti nagyobb biztonságban magát mostantól. Az őrs szolgálatba állásával 375 négyzetkilométeren 25 percnél rövidebb idő alatt érkezik a hivatásos tűzoltók segítsége. Eddig Letenyére a harminckét kilométerre lévő Lentiből, valamint a huszonkét kilométeres távolságban található Nagykanizsáról érkeztek a hivatásos tűzoltók.

Az őrs épülete könnyűszerkezetes, az energiatakarékos üzemeltetését napelemek biztosítják. Itt egy Renault Aquadoux 3000-es gépjárműfecskendő és félrajnyi legénység teljesít szolgálatot.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
  Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.

 • Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat idén már harmadik alkalommal rendezte meg a Karácsonyi Jótékonysági Vásárt, amit olyannyira nagy érdeklődés fogadott, hogy fél délelőtt alatt elkapkodták a süteményeket.