EUR: 345,19 Ft
CHF: 320,95 Ft
2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Belföld

Fele sem tréfa! Erre a veszélyre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Tény, hogy kevesen lehetnek azok, akik nem örülnének ennek a csodálatos napsütéses időnek, ami nem csak az októbert, de eddig a novembert is jellemezte. Azonban ennek komoly hátulütője is van, ami miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést is adott ki.

A középtávú előrejelzések szerint a következő 10-12 nap során sem valószínű nagyobb mennyiségű csapadék, pedig az ország jelentős részén hatalmas szükség lenne rá: sokfelé szenved a repce, mely már eleve hiányosan, nehezen, alacsony tőszámmal kelt, az őszi búza kelése pedig többfelé még alig tudott megindulni a száraz talajban – olvasható az OMSZ közleményében.


Az elmúlt héten jelentősebb csapadék hétfő reggelre hullott az országban, a legtöbb délnyugaton (15-25 mm), a legkevesebb a Tiszántúlon és Baranyában. A hét további részén esett eső mennyisége szinte elenyésző volt, a melegben gyorsan el is párolgott. A csapadékhiány hosszú hetek óta, sokfelé 3 hónapja fokozódik. Jelentős, nagy területre kiterjedő eső (sokfelé 100-150 mm) legutóbb szeptember első napjaiban fordult elő, de csak a Dunántúlon. Szeptemberben a keleti országrészben 20-40, míg októberben országszerte 15-40 mm-rel kevesebb eső esett az átlagosnál. Ha ehhez hozzávesszük az augusztusi 20-30 mm-es hiányt is, akkor összességében főleg a keleti országrészben többfelé 70-90 mm-es negatív eltérés adódik. A talaj egyrészt jóval melegebb az átlagostól, de ami igazán lényeges, hogy szinte országszerte nagyon száraz. Az ország nagyobb részén, főleg az Alföldön rendkívül száraz a föld, a 40% alatti érétkek nagyon alacsonyak, az már káros a növényzet szempontjából. 100-170 mm csapadék kellene a fölső 1 m-es réteg telítéséhez. – írják a figyelmeztetésben

Kapcsolódó Cikkek