EUR: 319,90 Ft
CHF: 280,55 Ft
2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Egyéb Nagykanizsa

Félelmetes gázkitörés Zalában

Két évtizede az 1998. november 14-ei dátum örökre bevésődött a zalai emberek emlékezetébe: a nagylengyeli 282/A számú kúton olyan mértékű gázkitörés történt, aminek következtében három falu lakosságát egy éjszaka kellett kitelepíteni. Balogh György nyugalmazott tűzoltó századossal, a kiérkező rajok szolgálatparancsnok-helyettesével elevenítjük fel a nem mindennapi eseményeket.

– Hajnali egy óra tájban érkezett egy „semmitmondó” jelzés az ott dolgozó munkásoktól – mondja Balogh György. – Nem tudták pontosan leírni, hogy mi történt, mi a probléma konkrét oka, de nagy ijedtséggel telefonáltak a tűzoltóságra. A helyszínre elsőként a megyeszékhely tűzoltói érkeztek két gépjárműfecskendővel. Ekkor szembesültünk azzal, hogy tényleg nagyon nagy a baj. Bődületes tempóban ömlött a gázkútból a szénhidrogén-származék, később szén-dioxid és kénhidrogén is. Utóbbi nagyon kellemetlen szagú volt, és roppant mérgező. Az elszabadult gázfelhő a dombos vidéken a széljárás következtében „megült” a völgyben, így a szolgálatparancsnokom azonnal úgy döntött, hogy három közeli településről rögtön ki kell menteni az ott élőket,


Időközben megérkeztek a megye más településeiről riasztott tűzoltók is, és együtt kezdték meg a mintegy 3500 ember kimenekítését, ami reggelt hét órára befejeződött. Őket a megyeszékhely sportcsarnokában, illetve rokonoknál helyezték el.

– A helyszínen lévő tűzoltóraj speciális oltóeszközök hiányában nem tudott beavatkozni – folytatja a százados. – Míg azok megérkeztek, a kitörésvédelmi csoport tagjai folyamatosan dolgoztak, őket minden esetben öt tűzoltó biztosította teljes légzésvédelemmel, s további öt szakember készenlétben állt. A tényleges előrelépést a MIG–21-es sugárhajtóművet alkalmazó turbóreaktív oltóberendezések alkalmazása jelentette.


A tűzoltók három napon át harcoltak a gázkitöréssel (Fotó: ZMKI)

Ezek a szerkezetek harminc-negyven kilogrammos jégtömböket szakítottak le a folyamatosan növekvő, szén-dioxid által lefagyasztott jégsapkából. A melegítés következtében végül a kitörésvédelmi szakemberek hozzáfértek a gázkúthoz, és november 17-én tizenegy óra harminckét perckor sikerült elzárniuk. A végleges megoldást azt jelentette, hogy kétezer méter mélyen lecementezték a három napon át háborgó kutat.

A balesetben körülbelül kétmillió köbméter gáz szabadult el, a munkálatok során az oltógépek ötven köbméter kerozint használtak fel a szárazjég felolvasztására és a látást akadályozó szén-dioxid-köd kiszorítására. Hasonló nagyságú katasztrófahelyzet, szerencsére, azóta nem volt Zalában.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.