2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Egyéb Székesfehérvár

Felelős gondoskodásra törekednek

Október 15-én lépett életbe a kormány új szabálycsomagja, amely az ország teljes területén tiltja az életvitelszerű utcán lakást.

Zsabka Attila, Fülöp Attila és Cser-Palkovics András a kríziskezelő Központ előtt  Fotó: ÖKK

Szent Erzsébet ünnepén, a szociális törvény 25 éves jubileumán Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára, Cser-Palkovics András polgármester és Zsabka Attila, a Székesfehérvári Kríziskezelő Központ igazgatója tartott sajtótájékoztatót a hajléktalanszállók férőhelyeiről, valamint a székesfehérvári hajléktalan-ellátás helyzetéről és a téli időszakra való felkészülésről.


– Létezik egy diszpécserszolgáltatás Magyarországon, amelyet fel lehet hívni, ha bárki bármilyen problémát észlel az utcákon. A felelős gondoskodás nem érhet véget ott, hogy az állam a hajléktalan-ellátó rendszert üzemelteti, a legjobb megoldást az jelenti, ha sikerül megvalósítani a társadalmi integrálást. Ebből a szempontból a városban működő rendszer példás – mondta Fülöp Attila.

Cser-Palkovics András polgármester beszédében elmondta, hogy három különös aktualitása volt a sajtóeseménynek: Szent Erzsébet ünnepe, az, hogy beköszöntött a tél, továbbá a szociális tematikájú konferencia, amelyet a Városházán tartottak.


– A Székesfehérvári Kríziskezelő Központ minden követelménynek próbál megfelelni, legyen szó emberségről vagy szakmai alázatról. Szeretném ezúton is megköszönni minden itt dolgozó munkáját. Ki kell emelnem, hogy az önkormányzatnak több mint 800 bérlakása van, amelyek döntő része szociális bérlakás. Ebben a városban van lehetőség dolgozni, van lehetőség több lépcsőben a munkaerőpiacra visszakerülni és ezzel saját erőből az életlehetőségeken javítani – emelte ki a polgármester, aki hozzátette, hogy az önkormányzat a Városgondnokságon keresztül egész évben folyamatosan várja munkavégzésre azokat, akik úgy érzik, hogy ezen az úton szeretnének elindulni.

A Kríziskezelő Központ Zsabka Attila vezetésével november elejétől már a téli időszakban megszokott rend szerint végzi napi feladatait. Folyamatos a teajárat, és a nappali melegedő éjszakai nyitvatartásával szükség esetén plusz húsz férőhelyet biztosítanak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.