EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 15., vasárnap
Valér

Belföld

Felidézzük Botka László sötét ügyeit

Az Origo összeszedte, melyek azok a szegedi botrányok, melyek Botka Lászlóhoz köthetőek. Van itt sokakat irritáló luxuséletmód, maldív-szigeteki búvárkodások, ne de mindez csak a jéghegy csúcsa!

Botka Lászlót szegedi városvezetését az elmúlt években heves és bicskanyitogató botrányok kísérték. Legutóbb a VIP-parkolóbotrány verte ki a biztosítékot a szegedieknél, melynek a vége az lett, hogy a politikushoz köthető személyeket felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Gyulai Járásbíróság. Akkor Solymos Lászlón kívül Mózes Ervin címzetes főjegyzőt, valamint Kalmár Gábor kabinetfőnököt, az önkormányzati tulajdonban álló Szegedi Közlekedési Kft. két korábbi igazgatóját és egy másik munkatársát is bűnösnek találták.


Botka botrányos pályafutását többmilliós karórák gyűjtésével kezdte, ami azért is volt öngól, mert a szocialista elnök az MSZP 2017-es plakátkampányában azt hangoztatta, hogy a gazdagokat meg kell adóztatni, addig pedig a párt elnöke vagyonbevallásában „elfelejtette” feltüntetni a 3-5 millió forintot érő darabokat. Kiderült, Szegeden saját párttársai is gyakran Rolex Lacinak hívták Botkát.

Botka luxusautóval furikázik, de ott az önkormányzati járgány is


Botka és felesége egy 25 milliós, vadonatúj Jeep Grand Cherokee luxusautóval közlekedik, ha éppen nem az önkormányzati sofőrrel fuvaroztatja magát. Egy ritka, extrákkal felszerelt, különleges kiadású Limited típusról van szó, amiben a fűthető bőr kormánykeréktől az automatikus parkolásig sok minden megtalálható, ezért a 25 millióért. Ám sokkal fontosabb az a tény, hogy a politikus vagyonnyilatkozatában egyáltalán nem szerepel a 25 millió forintot érő jármű, sőt, az autókra vonatkozó oldalt lazán át is húzta Botka, mintha semmije sem lenne.

Csalás történhetett a szegedi Mars téri piac felújítása során

Botka László 2009-ben büntetőjogi felelőssége tudatában úgy nyilatkozott, hogy a felújítani tervezett Mars téri piac ingatlanja a projektjavaslat benyújtásának időpontjában per- és igénymentes – mondta a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője sajtótájékoztatóján. Annak ellenére tette ezt, hogy az ingatlan használati jogával kapcsolatban peres eljárás volt folyamatban, ahogy ezt egy évvel később a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is megállapította. A Botka László vezette önkormányzat úgy hívott le 1,9 milliárd forint támogatást, hogy erre az uniós és magyar jogszabályok alapján nem lett volna lehetősége. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda ismeretlen tettes ellen 600 millió forintos kárértékű csalás miatt folytat eljárást. Az unió csalás elleni hivatala, az OLAF pedig vizsgálatot indított a Mars téri kereskedők bejelentése alapján.

Luxuséletmód Botka módra

Bár a botrány kirobbanása után két pontnál bővült Botka László vagyonnyilatkozata, ám abban még így sem került bele a közel 25 milliós terepjárója, amivel felesége közlekedik. Ezenkívül Botkának három lakó- és egy üdülőingatlanban van tulajdonrésze. Botka felerészben tulajdonosa egy 2001-ben vásárolt, 843 négyzetméteres szegedi teleknek és a 166 négyzetméteres lakásnak is, amely most több mint tízévi tulajdonlás után bővült az említett csaknem háromszáz négyzetméteres telekrésszel. Az MSZP politikusa szintén felerészben tulajdonosa egy Szuha-Mátraalmáson lévő, 102 négyzetméteres telken álló üdülőnek, amelyet 2007-ben vásárolt a feleségével. Ezenkívül egy 95 négyzetméteres, V. kerületi lakásnak szintén felerészben tulajdonosa, míg a XIII. kerületben egy 48 négyzetméteres lakást kapott ajándékba a szüleitől.

Különleges helyeken szeret pihenni

Zan­zi­bár, a Maldív-szi­ge­tek, a Vörös-ten­ge­r korallzátonyai – ilyen milliókba kerülő helyszíneken eltöltött nyaralásokkal piheni ki fárasztó polgármesteri munkáját Botka László egy kis búvárkodással fűszerezve. Már korábban is nagy felháborodást váltott ki Szegeden, hogy a város polgármestere még csak meg sem próbálja véka alá rejteni: szeret luxusban pihenni és erre nem sajnálja a pénzt, főként, amikor az az adófizetőké. Ráadásul a repülőtérre szolgálati sofőr fuvarozta őt és feleségét, ám a sofőrt egy másik alkalommal Bécsbe is kirendelte, mert amikor éppen egy Maldív-szigeteki nyaralásról tértek haza nejével, a hatalmas havazás miatt gépük nem indult el Bécsből.

A Szeviép-botrány

Több száz kisvállalkozót tett tönkre az építkezési projektekkel foglalkozó Szeviép évekkel ezelőtti bedőlése. A büntetőügy napjainkban is zajlik. A károsultakat képviselő ügyvéd szerint a több mint 11 milliárdos tartozást maga után hagyó vállalkozás központi szerepet tölthetett be az MSZP finanszírozásában. A cég az alvállalkozók segítségével tolhatta ki a pénzeket Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő sofőrjének. Botka László egyébként a mai napig egy önkormányzati cég élén tartja Ujhelyi volt sofőrjét, akin keresztül eltűnt a pénz egy jelentős része. Botka László persze igyekezett távol tartani magát a Szeviép-ügytől. A polgármester rendre azzal érvel, hogy Szeged 2002 és 2010 között több mint száz beruházást – és így közbeszerzést – bonyolított le, amelyeken egyszer sem nyert a Szeviép. Azonban a vállalat nem közvetlenül az önkormányzattal állt kapcsolatban, hanem a város többségi tulajdonában lévő cégekkel, illetve valamelyik leányvállalata egy konzorcium részeként vett részt a projekteken.

Szegeden a villamostól kezdve a fürdőig mindent ők építettek, benne voltak az M43-as autópálya és a nyugati elkerülő út kivitelezésében, a nevük ott szerepelt a rendezvénycsarnok és a Genomikai Innovációs Központ projektje mellett is. Botka László a két vádlott volt Szeviép-vezérrel közösen avatta fel a cégcsoport új irodaházát, és a harmadik vádlottal együtt írta alá a Napfényfürdő kivitelezési szerződését. Felvételek bizonyítják azt is, hogy Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester is a Szeviép érdekeinek érvényesülését segítette egy ingatlancsere kapcsán – írja az Origo.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek