EUR: 333,14 Ft
CHF: 303,49 Ft
2019. november 19., kedd
Erzsébet

Belföld

Feljelentették Botka Lászlót

Feljelentés született Botka László szegedi MSZP-s polgármester ellen a Szeviép-ügyben, miután a múlt héten első fokon elítélték a cég vezetőit. Az ügyben felmerült Ujhelyi István szocialista EP- képviselő, sőt az ő sofőrje, Báló Tamás neve is.

– A Szeviép-ügy Botka László személyes ügye, Botka László büntetőügye – jelentette Szabó Bálint jogász, a Szeviép egykori beszállítóinak egy részét képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője, aki feljelentést tett a szegedi polgármester és Ujhelyi István szocialista politikus ellen. – Ahogy Czeglédy Csabát vagy a Szeviép egyik tulajdonosát és vezetőjét, úgy nemsokára Botka Lászlót is bilincsben, vezetőszáron fogják elvinni –  mondta Szabó.


Ujhelyi István és Botka László

A bíróság ítélete szerint a Szeviép-vezérek, Pistrui László, Baranyi Sándor és Oltványi József magánbankként kezelték a társaságot, és erőn felül adtak kölcsön más vállalkozásoknak, ezeket a kölcsönöket pedig soha nem látták viszont. Éppen ezért arra már nem jutott pénz, hogy kifizessék a kisvállalkozókat. Magyarul: kiszámlázták a cégből a pénzt, a bent lévő forrásokat, és csődbe vitték a céget. 443 családot károsítottak meg, összességében 10 milliárd forinttal.

Bár Botka László és a városvezetés megpróbálta elterelni a figyelmet a baloldalról, valójában mind a szegedi önkormányzattól, mind pedig a baloldali kormányok idején számos más költségvetési szervtől is kapott megbízásokat a Szeviép. Botkán kívül Ujhelyi István szocialista EP-képviselő neve többször is felmerült az eljárás során, mivel az Ujhelyi volt sofőrje által vezetett Biztonsági Üzem Kft. is körülbelül 400 millió forintot kapott különböző megbízások formájában – írja az Origo.


A Biztonsági Üzem Kft., ahova 2010 előtt körülbelül félmilliárd forint értékben kerültek kisebb összegek, ugyanúgy csődbe ment, mint a Szeviép. De előtte még a cég törzstőkéjét a „veszteségek rendezése miatt” 97 millió forintról 3 millióra csökkentették, azonban erre a tranzakcióra Báló nem emlékezett a per során. Ő pillanatnyilag a Szegedi Közlekedési Társaság repülési üzletágának a vezetője.

A Szeviép Botka László polgármesteren kívül sok más helyi balos politikussal összeköthető. Bár a kisvállalkozók folyamatosan jelezték, hogy nem fizeti ki őket a Szeviép, Botkáék nem tettek semmit, csak újabb megbízásokat adtak a cégnek, amely csak a szocialisták idején 33 milliárd forintnyi közbeszerzéshez jutott, ebből 21 milliárdhoz Szegedről.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek