EUR: 345,15 Ft
CHF: 320,14 Ft
2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Külföld

Feszültség! Az amerikai határnál a migránskaraván

A Hondurasból indult több ezer emberből álló migránskaraván egyre közelebb jár az amerikai határvonalhoz és reményeik szerint át is lépik azt. Ellenben Donald Trump kijelentette, hogy az illegális migránsok nem léphetnek az Egyesült Államok területére, ennek bebiztosítására pedig rengeteg katonát vezényelt a határhoz.

Minél közelebb ér az amerikai határhoz a Mexikóban haladó többezres migránskaraván, annál nagyobb a feszültség az Egyesült Államok határán. Többen attól tartanak, felfegyverzett milíciák jelennek majd meg a térségben. Donald Trump elnök időközben több ezer katonát vezényelt a határhoz, és közölte, hogy az illegális migránsok nem léphetnek be az USA területére. Az Európát érintő 2015-ös migránsválság és a mostani helyzet között sokan párhuzamot látnak, és Soros Györgyöt sejtik a háttérben – írja az Origo.


A lap beszámol arról is, hogy egyre nagyobb a feszültség az Egyesült Államok és Mexikó határán, mivel egyre közelebb ér az országhoz a Hondurasból indult migránskaraván. A Fox News összeállítása szerint Texasban arra figyelmeztették a földtulajdonosokat, hogy a karaván érkezésével párhuzamosan egyre több felfegyverzett helyi jelenhet meg, akik meg akarják akadályozni az illegális migránsok USA-ba jutását. Sokan attól tartanak, hogy a felfegyverzett civilek megjelenése a térségben csak tovább növelné a feszültséget.

Az már bizonyos, hogy sokan nem szeretnék ölbe tett kézzel hagyni, hogy a migránsok átjussanak a határon.  A portál azt írja, Shannon McGauley, az egyik civil milícia vezetője arról beszélt, hogy a tagjaik három különböző ponton gyűltek össze a határon, és a következő napokban további érkezőkre számítanak. Az Egyesült Államokban bevett gyakorlat, hogy a határ mentén civilek figyelik az illegális migránsok belépését, majd pedig, amikor felfedeznek valakit, akkor értesítik a határőrséget, akik őrizetbe veszik az illetőt.


Ahogy arról korábban a Lokál is beszámolt az 1500-2000 fősre becsült csoport kedden kelt útra a guatemalai-mexikói határon fekvő Ciudad Hidalgóból a 30 kilométerre fekvő Tapachula település irányába a dél-mexikói Chiapasban.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek