EUR: 319,99 Ft
CHF: 280,47 Ft
2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Egyéb Szekszárd

Figyeljünk a vérnyomásra!

A Tolna Megyei Balassa János Kórház I. Belgyógyászati Osztálya és Tudományos Tanácsa, valamint a CORA Egészségvédő Alapítvány közhasznú szervezet ismét hipertónia tárgyú regionális konferenciát rendezett november 23–24-én II. Szekszárdi Hypertonia Napok elnevezéssel.

Fontos a rendszeres vérnyomás mérés, hiszen az embereknek a fele – akiket elragad a hypertonia – nem is tudja, hogy magas vérnyomása van Fotó: Pixabay

A kétnapos szakmai konferencia témái a hipertónia és társbetegségei témakörében számos fontos, aktuális előadást kínáltak. Az előadók között a legkiválóbb hazai hipertonológusok mellett elismert külföldi szakembereket is köszönthettek, de a Balassa János Kórház konferenciát szervező I. számú belgyógyászatának orvosai is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra.


– Évente világszerte 10 millió emberéletet követel a hipertónia és szövődményei. Sajnos azoknak az embereknek a fele, akik ebben a betegségben haltak meg,  nem is tudta, hogy magas vérnyomása volt. Magyarországon a lakosság 35-40 százaléka hipertóniás, ami legalább 3,5 millió embert jelent – tájékoztatott dr. Benczúr Béla hipertóniaszakértő, a Tolna Megyei Balassa János Kórház I. Belgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa.

– A vérnyomást közismerten három számértékkel jellemezzük: 140/90 és 70. Az első két szám a vérnyomás felső és alsó értéke, a harmadik a percenkénti szívösszehúzódások száma. 140/90 Hgmm feletti érték esetén beszélünk magas vérnyomásról, azaz hipertóniáról, amely hosszú ideig tünetmentes állapot, de kockázati tényező. Fontos azonban, hogy mindenki ismerje meg a saját vérnyomását és ellenőriztesse, mérje rendszeresen. Ezek a számok ugyanis nem csak számértékek, a mögöttük húzódó eltérések, szövődmények teszik a hipertóniát első számú közellenséggé. A magas vérnyomás előfordulása az életkor előrehaladtával jelentősen növekszik, de már 30-as, 40-es éveinkben is kialakulhat. Egy 2015-ös országos felmérés alapján a hipertóniás emberek 45 százalékának van jól beállítva a vérnyomása, vagyis 140/90 Hgmm alatti – ezzel szemben Tolna megyében ez az adat rosszabb, mindössze 26 százalék – részletezte dr. Benczúr Béla osztályvezető főorvos.


A hypertonia a rendszeres testmozgás mellett elegendő zöldség és gyümölcs fogyasztásával is megelőzhető Fotó: Pixabay

2017 óta a Tolna Megyei Balassa János Kórház I. Belgyógyászati Osztálya és Diagnosztikus Ambulanciája Hypertonia Decentrumként is működik, élvezve a Magyar Hypertonia Társaság támogatását. Az intézmény csatlakozott többek között a minden évben megrendezendő Május, a vérnyomásmérés hónapja elnevezésű kampányhoz, amelynek célja a fel nem ismert hipertóniás betegek bevonása a magasvérnyomás-szűrésbe.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek