EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 08., vasárnap
Mária

Egyéb Sopron

Filmes különdíj Sulyok Gabriellának

Szolnokon kétévente rendezik meg a művészeti témájú és művészien kivitelezett filmek nemzetközi fesztiválját. Az Art/Film idei díszvendége a festői filmes Peter Greenaway volt, aki nyilvános előadást, illetve mesterkurzust tartott. A versenyfilmes programban soproni alkotó is szerepelt: Sulyok Gabriella Üzenet című rövidfilmje elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia különdíját.


Sulyok Gabriella grafikusművész – többek között a FidelissimArt néven jegyzett soproni alkotócsoport tagja – évtizedek óta készít filmeket. Ez alatt az idő alatt sokféle technikával dolgozott: analóg és digitális kamerákkal és vágóprogramokkal kísérletezett, de számára a lényeg mindig a téma iránti alázat. A szolnoki Art/Filmen vetített alkotása Schmal Károly képzőművészt, illetve az ő munkáit mutatja be úgy, ahogyan maga a film is készül: fényből, árnyékból és mozgásból. A filmen „láttatott” alkotások egy sajátos térben lebegnek, rögzített képük üzenet a tünékeny és valóságos létezéséről.


A díjátadón készült fotón Sulyok Gabriella és Szemadám György (MMA) beszélgetnek
Fotó: Art/Film

A szemlére 88 képzőművészeti filmet neveztek a világ minden tájáról. Sulyok Gabriella ebben a rangos mezőnyben érdemelte ki a Magyar Művészeti Akadémia elismerő díját.

Kapcsolódó Cikkek