2019. november 19., kedd
Erzsébet

Belföld

Folytatódik Botka és a Szeviép botránya

Az Origo stábja Szegeden járt, ahol a bíróság kimondta, hogy a Szeviép ügye egy minősített csődbűntett. A bíróság ítélete szerint a cégvezérek magánbankként kezelték a társaságot, és a Botka vezette szegedi önkormányzattól kapott pénzeket magáncélokra fordították, miközben kisemmizték és csődbe juttatták a kisvállalkozókat.

443 családot károsítottak meg, összességében 10 milliárd forinttal. Az ügyben hemzsegnek Botka környezetének emberei. Októberben Botka László belső bizalmi embereit ítélte a bíróság felfüggesztett börtönre jelentős, illetve nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésér – írja az Origo.


A portál beszámol arról is, hogy közben Szegeden tömegek élnek szegénységben, a város stagnál és az emberek rettegnek, beszélni sem mernek Botka Lászlóról. A Fidesz arra készül, hogy jövő ősszel, az önkormányzati választáson átállítja a várost a győztesek oldalára.

Az Origo szerint a Szeviép egy sor szegedi, illetve szegedi kötődésű baloldali politikussal nőtt össze, közülük a legfontosabb Botka László. Botka információink szerint nem tett semmit a csőd megakadályozása és a megkárosítottak kártalanítása érdekében. Sőt, a portál szerint a szocialisták idején folyamatosan pénzzel tömték a céget, 33 milliárd forintnyi közbeszerzést kaptak, ebből 21 milliárdot Szegedről.


A károsultakat képviselő, Szabó Bálint többször felvetette, hogy valójában a baloldal tiltott finanszírozása zajlott a pénzkimentéssel.

Bár Botka László szegedi polgármester több ízben, először a TV2 Tények című műsorának majd a Népszavának is tagadta, hogy a szegedi önkormányzat szerződést kötött volna a Szeviéppel, a közbeszerzési értesítő áttekintése után azonban hamar kiderült, hogy ez nagyon nincs így, mivel

  • 2005-ben „Szeged szennyvíztisztításának és szennyvízcsatornázásának fejlesztése és bővítése” projekt keretében több mint 4,5 milliárd forint értékben kapott megbízást a szegedi önkormányzattól a cég.
  • 2009-ben pedig az 1-es villamosvonal felújításához kapcsolódott, ennek értéke több mint 4,6 milliárd forint volt.
  • A Szeviép mindkét esetben konzorciumban látta el a feladatot, az első ügyben azonban a Szeviép konzorciumvezető is volt. Ezt az bizonyítja, hogy a Szeviép szegedi címét jelentették be értesítési címnek.
  • A két szerződés értéke kerekítve 9,2 milliárd forint.

És akkor még nem is esett szó az egyéb olyan megbízásokról, amelyeket nem közvetlenül az önkormányzat, hanem az érdekeltségébe tartozó cégek kötöttek a Szeviéppel. Ilyen volt például a botrányos Ligetfürdő projekt, amely során nem a szegedi önkormányzat, hanem annak 100 százalékos tulajdonában lévő cég, a Ligetfürdő Ingatlanfejlesztő és Fürdőüzemeltető Korlátolt Felelősségű Társaság adta a megbízást Pistrui-éknek, összesen 6,9 milliárd forint értékben három különböző szerződés keretében.

Vagyis a várostól és a város cégeitől összesen több, mint 16 milliárd forint folyt be a Szeviéphez.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek