EUR: 366,08 Ft
CHF: 345,57 Ft
2020. április 05., vasárnap
Vince

Belföld

Garázdák felbujtója lett a jobbikos

Garázdaság szabálysértés gyanújával vizsgálja a BRFK a Jobbik pártigazgatója, Szabó Gábor által október 23-án a Lendvay utcai Fidesz-székháznál elrendelt tojásdobálást. A törvény szerint  a garázda cselekedet pénzbírsággal, közérdekű munkával, de akár szabálysértési elzárással is büntethető.

Mint emlékezetes, a pártból kilépett Volner János alelnök már a nemzeti ünnep másnapján beazonosította azokat a fizetett Jobbik-alkalmazottakat, akik botrányt csináltak október 23-án este az MTVA székházánál és a Fidesz Lendvay utcai pártközpontjánál. Megkeresésünkre a rendőrség azt közölte, hogy az utóbbi helyszínen szervezett tojásdobálás – ahogy már maga az ott megtartott demonstráció is – vétett a szabálysértési törvény ellen. A szervezetten, busszal szállított tojásdobálókkal szemben garázdaság gyanúja miatt nyomoznak.


A tojásdobálás előtti percekben készült és az internetre felkerült videóról Volner egyértelműen beazonosította Kálló Gergelyt, a Jobbik ifjúsági tagozatának elnökségi tagját. Ő volt az, aki lelkesen osztogatta a tojásokat a párt aktivistáinak. Az fiatal jobbikosról készült felvételről tudható az is, hogy a tojásokat akkor kellett eldobálni, amikor arra „Szaszi”, vagyis Szabó Gábor a Jobbik korábban pártigazgatóként, jelenleg az országos választmány elnökeként regnáló vezetője utasítást adott.

A pártfunkcionárius szerencséjére a rendőrség úgy ítélte meg, hogy a tojásdobálás „csak” kihívóan közösségellenes magatartás és nem minősül erőszakos cselekedetnek, mert ez az a kitétel, ami a garázdaság szabálysértési és bűncselekményi minősítését elválasztja egymástól. Bűncselekményi alakzatban pedig csoportosan elkövetett, vagyis minősített esetként vizsgálta volna a nyomozó hatóság a jobbikosok tettét.


Ugyanakkor egy eredményes szabálysértési eljárás végén így is 150 ezer forintig terjedő pénzbírságra vagy közérdekű munkára, de akár szabálysértési elzárásra is számíthatnak azok, akik teljesítették Szabó Gábor parancsát, de felbujtóként akár maga a párt „erős embere” is.

Az üggyel kapcsolatban megpróbáltuk megkérdezni a párt médiaosztályát, de lapzártánkig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek