2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Egyéb Nagykanizsa

Gayer Mátyás újra Kanizsán

Ismét JazzKanizsa. A november 9-i esten három világszínvonalú produkciót láthat a közönség, s a fellépők között két zalai születésű, nemzetközi karriert befutó muzsikus is lesz. A programot a hármas szám jegyében rendezik: három, hazai és külföldi muzsikusok alkotta trió lép fel a sorrendben harmadik JazzKanizsán, a Medgyaszay Házban.

Nagykanizsa sokáig a dzsessz egyik hazai fellegvára volt, köszönhetően a hetvenes években legendássá vált fesztiválnak, amelynek látogatottsága azonban erre az évtizedre mélypontra zuhant. A sorozat 1973-ban kezdődött, s évente két-három napos, minőségi zenei élményt kínált, más művészeti ágakat is megjelenítve. 1982 és 86 között anyagi nehézségek miatt csak kétévente rendezték meg, majd 1991-től a hazai dzsesszélet kiválóságai mellett külföldi sztárok is érkeztek az eseményre. 2009-től aztán ismét módosult némiképp a tematika, s a világzene is megjelent a kínálatban – egyre csökkenő érdeklődés mellett.


A Kanizsai Kulturális Központ azonban meg akarta őrizni ezt az örökséget, ezért 2016 óta JazzKanizsa néven szervez egyestés dzsesszkavalkádot. Az idei kínálat „világbajnokra” sikeredett. November 9-én a fellépők sorát a kanizsai származású zongoristafenomén, Gayer Mátyás nyitja, aki a New York-i dzsesszvilág elitjéhez tartozó Pete Van Nostrand dobossal, illetve Hofecker Mátyás bőgőssel lép fel.

Gayer Mátyás hazajön Kanizsára, ahol minden alkalommal elvarázsolja közönségét (Fotó: matyasgayer.com)

Gayer Mátyásról a nemzetközi szaksajtó úgy vélekedik, hogy „nemzedékének egyik legszédületesebb tehetsége. A közönséget és zenésztársait egyaránt lenyűgözi, nem is annyira az egyébként fantasztikus technika, hanem az az eredetiség, amellyel a legismertebb standardokat is magáévá varázsolja”.


Őt Kovács Linda triója követi, Fenyvesi Márton gitárossal és a sokoldalúságáról ismert Dés Andrással a soraiban. A JazzKanizsa harmadik fellépője a zalai születésű, évtizedek óta New Yorkban élő,  számtalan Grammy-díjas kiválósággal együtt játszó dobos, Németh Ferenc triója lesz, aki Greg Tardy szaxofonossal és Tzumo Árpád zongoristával áll színpadra.

A nagykanizsai dzsesszprogramot idén is kiállítás kíséri, a résztvevők az elmúlt évtizedek kanizsai dzsesszfesztiváljainak plakátjai révén idézhetik fel a nagy múltú koncertsorozat korábbi pillanatait, fellépőit.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.