2019. április 24., szerda
György

Belföld

Grezsa István nagy értékű inzulinszállítmányt adott át Kárpátalján

Mintegy 40 millió forint értékű inzulinszállítmányt adott át – az Ökumenikus Segélyszervezet és a magyar kormány humanitárius adományaként – Grezsa István miniszteri biztos és Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja megyei szervezetének pénteken Csapon.

Az inzulinkészítmények ünnepélyes átadása alkalmából a csapi ukrán-magyar közúti határátkelőn tartott közös sajtótájékoztatón Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos emlékeztetett arra, hogy a mostani humanitárius segélyakció megvalósítása állami és nem állami forrásból történt. Kiemelte az inzulinkészítmények vásárlását finanszírozó Ökumenikus Segélyszervezet szerepét abban, hogy sikerült – a segítséget kérő Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó által megjelölt – határidőn belül eljuttatni a betegekhez a gyógyszereket. “Ebből is látszik, hogy maradtunk, akik voltunk, Kárpátalja és Ukrajna megbízható partnerei” – hangsúlyozta a miniszteri biztos.


Hennagyij Moszkal köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak és az ungvári magyar főkonzulátusnak a – mint fogalmazott – életmentő segítségért. Emlékeztetett arra, hogy Kárpátalján 6700 inzulinfüggő cukorbeteg van, akiknek minden nap meg kell kapniuk a gyógyszerüket, miközben a megyében katasztrofális helyzet alakult ki az inzulinkészítmények beszerzése terén. Az ukrán egészségügyi minisztérium ugyanis – folytatta – megszüntette az inzulinellátás központi finanszírozását, az amúgy is súlyos pénzhiánnyal küszködő helyi önkormányzatokra testálva rá a feladatot. Elmondása szerint a segélyszállítmány inzulinkészlete két hónapra lesz elegendő, és a betegek már szombaton hozzájuthatnak a szükséges készítményekhez.

Lehel László természetesnek nevezte, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet a kárpátaljai cukorbetegek segítségére sietett a bajban, hiszen a segélyezést – mutatott rá – egész Ukrajnában végzik. Különösen a kelet-ukrajnai térségben vannak jelen – emelte ki -, ahol három éven át tíz régióban 50 ezer embernek több mint egymillió euró értékben biztosított rendszeres segélyezést a szervezet.


Az MTI érdeklődésére Grezsa István elmondta, hogy folytatódik Kárpátalja támogatása, amelynek keretében a magyar kormány egyebek mellett 27 orvosi rendelő felújításához nyújt segítséget a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel (KMKSZ) közös projekt keretében. Mint jelezte, pénteken adta át az első két megújult rendelőt Beregszászon és Batár községben. Hozzátette, a magyar kormány már tavasszal valamennyi magyar település orvosi rendelője számára biztosította a júniusban elfogadott új ukrán egészségügyi törvény előírásainak megfelelő rendelői alapfelszerelést. Ennek kapcsán elmondta, a két átadott rendelő is olyan rossz állapotban volt, hogy a felújítással egy évszázadot léptek előre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Árokparton szülte meg babáját

  Árokparton szülte meg babáját

  Két héttel a szülése előtt vett először terhességi tesztet az a máriabesnyői kismama, aki két héttel később a patak partján világra hozta, majd magára hagyta kisfiát.

 • Autóban megöl a mobil

  Autóban megöl a mobil

  Baleseti okká vált a mobilozás autóvezetés közben: a magyar sofőrök 40 százaléka beismeri, hogy a tiltás ellenére telefonál, 8 százalékuk pedig azt is, hogy chatel, facebookozik autójában.

 • Éjszakai repülési tilalom lesz Budapesten

  Éjszakai repülési tilalom lesz Budapesten

  Augusztustól bevezetik az éjszakai repülési tilalmat Budapest felett éjfél és hajnali öt óra között, a mélyalvási időszakban tervezetten nem szállhatnak majd fel és le repülőgépek a Liszt Ferenc-repülőtéren – jelentette be Tarlós István főpolgármester és Palkovics László technológiai miniszter kedden.

 • Hosszú útra indult Orbán Viktor

  Hosszú útra indult Orbán Viktor

  Az első állomás Kazahsztán, ahol az ország új vezetőivel ismerkedik meg a magyar miniszterelnök. A végső úti cél azonban Kína, ahol a világ legnagyobb gazdasági programjának a világtalálkozóján vesz részt a kormányfő.