2020. január 20., hétfő
Fábián, Sebestyén

Egyéb Békéscsaba

Gubis Mihály alkotásaiból nyílt tárlat

Gubis Mihály alkotói életművébe enged bepillantást az Ami csabai… című múzeumi sorozat soron következő tárlata. A művész Békéscsabán született, és bár több városban, országban járt és alkotott, haláláig békéscsabainak vallotta magát.

A 2006-ban tragikus körülmények között elhunyt sokoldalú képzőművész idén ünnepelte volna 70. születésnapját. A tiszteletére rendezett emlékkiállítás megnyitóját november 22-én tartották a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. Ván Hajnalka, a tárlat kurátora az elRENDeltetett címet adta a kiállításnak, utalva arra, hogy a művész alkotásaiban a konstruktivizmus hatására rend uralkodott.


Gubis Mihály egyszerre volt festő, grafikus és képzőművész. A művészi ágazatok itt-ott összeértek, és nagyszerűen megfértek egymás mellett. Sajnos az életműve eléggé szétszóródott, ugyanis még életében szívesen ajándékozta el alkotásait. A tárlat a családi hagyatékból és a múzeum anyagából állt össze. A kiállítás január végéig tekinthető meg, addig is több a művészhez kapcsolódó programot szervez a múzeum, azzal a céllal, hogy Gubis Mihályt és alkotásait minél közelebb hozzák, minél jobban megismertessék a csabaiakkal.

A megnyitón elsőként Ando György múzeumigazgató köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, hogy Gubis Mihály nyitott és őszinte ember volt, aki nem szerette a kötöttségeket. Könnyen és szívesen teremtett kapcsolatot bárkivel. Kiss Tibor alpolgármester arról beszélt, hogy a 12 évvel ezelőtt tragikus balesetben elhunyt művészt hozzátartozói, barátai és tisztelői a mai napig rajongással szeretik. Beszéde megírásakor arra kereste a választ, mi állhat emögött a mérhetetlen szeretet mögött.


A tárlatot Wehner Tibor művészettörténész nyitotta meg. Ő tájékoztatott arról, hogy Gubis Mihály művészetében visszaköszön a nyomdászmúlt. Szitakeretre erősített, többszörösen felhasznált szitavászonra készítette el megrázó sorozatát, amelyet a helyi közönség valójában még nem is látott.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.

 • Nem hiteles, ha a baloldali többség vizsgálja a Lackner-féle korrupciós botrányt

  Nem hiteles, ha a baloldali többség vizsgálja a Lackner-féle korrupciós botrányt

  Ha igazak Lackner Csaba hangfelvételeken elhangzott állításai, mindenkinek távoznia kell a közéletből, aki érintett Kispest valaha volt legnagyobb korrupciós botrányában a Fidesz-KDNP szerint. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő hangsúlyozta: a kormánypárti képviselők részt vesznek az önkormányzati tényfeltáró bizottság munkájában, de azt aggályosnak tartja, hogy az a baloldali összefogás alkotja a többséget, amelynek tagjaira Lackner Csaba terhelő állításokat fogalmazott meg.