2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Egyéb Békéscsaba

Gubis Mihály alkotásaiból nyílt tárlat

Gubis Mihály alkotói életművébe enged bepillantást az Ami csabai… című múzeumi sorozat soron következő tárlata. A művész Békéscsabán született, és bár több városban, országban járt és alkotott, haláláig békéscsabainak vallotta magát.

A 2006-ban tragikus körülmények között elhunyt sokoldalú képzőművész idén ünnepelte volna 70. születésnapját. A tiszteletére rendezett emlékkiállítás megnyitóját november 22-én tartották a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. Ván Hajnalka, a tárlat kurátora az elRENDeltetett címet adta a kiállításnak, utalva arra, hogy a művész alkotásaiban a konstruktivizmus hatására rend uralkodott.


Gubis Mihály egyszerre volt festő, grafikus és képzőművész. A művészi ágazatok itt-ott összeértek, és nagyszerűen megfértek egymás mellett. Sajnos az életműve eléggé szétszóródott, ugyanis még életében szívesen ajándékozta el alkotásait. A tárlat a családi hagyatékból és a múzeum anyagából állt össze. A kiállítás január végéig tekinthető meg, addig is több a művészhez kapcsolódó programot szervez a múzeum, azzal a céllal, hogy Gubis Mihályt és alkotásait minél közelebb hozzák, minél jobban megismertessék a csabaiakkal.

A megnyitón elsőként Ando György múzeumigazgató köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, hogy Gubis Mihály nyitott és őszinte ember volt, aki nem szerette a kötöttségeket. Könnyen és szívesen teremtett kapcsolatot bárkivel. Kiss Tibor alpolgármester arról beszélt, hogy a 12 évvel ezelőtt tragikus balesetben elhunyt művészt hozzátartozói, barátai és tisztelői a mai napig rajongással szeretik. Beszéde megírásakor arra kereste a választ, mi állhat emögött a mérhetetlen szeretet mögött.


A tárlatot Wehner Tibor művészettörténész nyitotta meg. Ő tájékoztatott arról, hogy Gubis Mihály művészetében visszaköszön a nyomdászmúlt. Szitakeretre erősített, többszörösen felhasznált szitavászonra készítette el megrázó sorozatát, amelyet a helyi közönség valójában még nem is látott.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.