2020. január 19., vasárnap
Sára, Márió

Egyéb

Gulyás: Rossz irányba mozdult az európai közösség

Rossz irányba mozdult az európai közösség az elmúlt években – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten, az Alapjogokért Központ Magyarország és a “7-es cikkely” című konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy az Európai Bizottság nem a szerződések őre volt, hanem bevallottan politikai szerepet játszott.


Szavai szerint az utóbbi években következmények nélkül lehetett lábbal tiporni a schengeni egyezményt, és az számított jó európainak, aki így tett, az pedig rossznak, aki betartotta a jogszabályt.

Magyarország volt az egyetlen példamutató módon eljáró állam a migráció ügyében: elsőként végezte el kötelezettségét a külső határok védelmében – tette hozzá.


Megjegyezte, hogy a Velencei Bizottság nem döntéshozó fórum, hanem tanácsadó testület, ezért a véleményét nem kell szentnek tekinteni, főleg mivel átpolitizálódott.

Magyarországnak vannak közös értékei Nyugat-Európával, de egyes kérdésekben, így például a migráció vagy a családpolitika ügyében alapvetően nem értenek egyet – jelezte. Azt mondta, nyugaton intolerancia, kirekesztés tapasztalható, nem hajlandóak elfogadni az övékétől különböző álláspontot, a sajtóban pedig hírhamisítás folyik Magyarországról.

A Sargentini-jelentés az eltérő gondolkodás szankcionálására tett kísérlet – vélekedett a miniszter.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott, Judith Sargentini holland zöldpárti képviselőben van szovjet típusú hajlam: befolyásolni akarja a független magyar igazságszolgáltatást. Az eljárást politikainak, a dokumentumot vádiratnak nevezte.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: a Sargentini-jelentés készítője maga nyilatkozta egy sajtótájékoztatón, hogy politikai nyomásgyakorlásra akarja használni a dokumentumot.

Azt mondta, hogy annak 69 érdemi állításából 37 hamis, 19 folyamatban lévő vitás ügyre utal, 13 pedig már lezártra. Kocsis Máté utóbbiban látta a legnagyobb veszélyt, hiszen a jelentés ezáltal relativizálja a korábbi egyeztetéseket.

Sérelmezte, hogy az uniós szerződés 7. cikke szerinti eljárásban nem veszik figyelembe, hogy Magyarország hasznos tagja az Európai Uniónak (EU): nemcsak kulturálisan, de gazdaságilag is értéket tesz hozzá a közösséghez.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója szintén kiemelte, hogy a 2. cikkben foglalt értékek nem rendelkeznek jogilag megfogható tartalommal. Hozzátette, hogy a 7. cikk alkalmazásának szabályai nincsenek kidolgozva.

A Soros-Sargentini-jelentés nem vezethet oda, hogy felfüggesszék Magyarország szavazati jogát az EU-ban – jelentette ki Szánthó Miklós.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.