EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Pécs

Gyerektaxival járják Pécs utcáit

Országosan is egyedülálló szolgáltatás segíti a pécsi családok mindennapjait. Olyan gyerektaxival cikáznak a városban, amelyet az óvodás és iskolás utasok számára találtak ki. Ez azt jelenti, hogy a sofőr mellett szakképzett felügyelő is vigyáz a kicsikre, amíg haza vagy éppen egy délutáni foglalkozásra érnek. A szolgáltatás ingyenes.
A gyermekek tanrendjéhez igazított menetrend alapján járja Pécset egy kilencfős kisbusz. A gyermektaxi névre keresztelt szolgáltatás az országban is egyedülálló kezdeményezés, hiszen az iskolából a szülőhöz vagy foglalkozásra viszi a gyermeket.

Gellén Nóra, akinek Pécsimami Egyesülete koordinálja a gyerektaxit


– Ebben a tanévben van olyan napunk, hogy tíz gyermeket viszünk egyik helyről a másikra, délután kettőtől ötig folyamatosan úton vagyunk – mondta Zsargó Borbála, a Család és KarrierPont szociális szervezője.
A gyermekek nincsenek egyedül a taxiban, folyamatos felügyelet mellett utaznak.
– Ez a taxi más, mint a hagyományos taxi, hiszen a sofőr mellett gyermekfelügyelő is ül az autóban, aki az oktatási intézményben átveszi a gyermeket, majd foglalkozik vele. Utána pedig átadja a szülőnek vagy a foglalkozás vezetőjének – mondta Gellén Nóra, a Pécsimami vezetője, aki hozzátette: azt tűzték ki célul, hogy megkönnyítsék a pécsi családok életét.
– Nagyon sok családban okoz gondot, hogy a munkaidő túlnyúlik az iskola nyitvatartási idején, illetve hogy a munkaidő miatt nem tudják elvinni a kisdiákot a szükséges fejlesztőfoglalkozásra. Így született meg a pécsi gyerektaxi ötlete – mondta el Gellén Nóra.

A taxiban nemcsak sofőr ül, hanem képzett gyermekfelügyelő is vigyáz a kicsikre


A gyermektaxi-szolgáltatás ingyenesen vehető igénybe, a szülők online módon jelentkezhetnek. A pécsi mintaprojekt iránt már az ország több pontjáról is érdeklődtek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.