EUR: 332,96 Ft
CHF: 302,70 Ft
2019. szeptember 18., szerda
Diána

Egyéb Pécs

Gyerektaxival járják Pécs utcáit

Országosan is egyedülálló szolgáltatás segíti a pécsi családok mindennapjait. Olyan gyerektaxival cikáznak a városban, amelyet az óvodás és iskolás utasok számára találtak ki. Ez azt jelenti, hogy a sofőr mellett szakképzett felügyelő is vigyáz a kicsikre, amíg haza vagy éppen egy délutáni foglalkozásra érnek. A szolgáltatás ingyenes.
A gyermekek tanrendjéhez igazított menetrend alapján járja Pécset egy kilencfős kisbusz. A gyermektaxi névre keresztelt szolgáltatás az országban is egyedülálló kezdeményezés, hiszen az iskolából a szülőhöz vagy foglalkozásra viszi a gyermeket.

Gellén Nóra, akinek Pécsimami Egyesülete koordinálja a gyerektaxit


– Ebben a tanévben van olyan napunk, hogy tíz gyermeket viszünk egyik helyről a másikra, délután kettőtől ötig folyamatosan úton vagyunk – mondta Zsargó Borbála, a Család és KarrierPont szociális szervezője.
A gyermekek nincsenek egyedül a taxiban, folyamatos felügyelet mellett utaznak.
– Ez a taxi más, mint a hagyományos taxi, hiszen a sofőr mellett gyermekfelügyelő is ül az autóban, aki az oktatási intézményben átveszi a gyermeket, majd foglalkozik vele. Utána pedig átadja a szülőnek vagy a foglalkozás vezetőjének – mondta Gellén Nóra, a Pécsimami vezetője, aki hozzátette: azt tűzték ki célul, hogy megkönnyítsék a pécsi családok életét.
– Nagyon sok családban okoz gondot, hogy a munkaidő túlnyúlik az iskola nyitvatartási idején, illetve hogy a munkaidő miatt nem tudják elvinni a kisdiákot a szükséges fejlesztőfoglalkozásra. Így született meg a pécsi gyerektaxi ötlete – mondta el Gellén Nóra.

A taxiban nemcsak sofőr ül, hanem képzett gyermekfelügyelő is vigyáz a kicsikre


A gyermektaxi-szolgáltatás ingyenesen vehető igénybe, a szülők online módon jelentkezhetnek. A pécsi mintaprojekt iránt már az ország több pontjáról is érdeklődtek.

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Darth Vader beveszi a Bálnát

  Darth Vader beveszi a Bálnát

  Idén decemberben mutatják be a mozikban a Csillagok Háborúja kilencedik epizódját, amely a Skywalker kora címet kapta. Az ikonikus űreposz budapesti rajongói pedig most nem akárhogy készülhetnek a premierre, hiszen szeptember 15-től a Bálnába költözik a Csillagok háborúja – The Fans Strike Back kiállítás.