EUR: 319,72 Ft
CHF: 280,32 Ft
2019. április 21., vasárnap
Konrád

Egyéb Szekszárd

Gyorsan lekapcsolták a szökött rabot

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság és a Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet munkatársai két óra leforgása alatt elfogták azt a 19 éves, szabálysértési elzárás végrehajtása miatt fogvatartott férfit, aki november 4-én délután szökött meg.

A fogvatartottnak – aki enyhébb súlyú szabálysértések elkövetése miatt kiszabott elzárását töltötte a Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben – mindössze 61 napot kellett volna még eltölteni a rácsok mögött a szabadulásáig, adta hírül közleményében a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.


A szökött rabnak mindössze 61 nap volt hátra letöltendő börtönbüntetéséből Illusztráció: Mészáros Diána

A büntetés-végrehajtás szakembereinek tapasztalatai szerint az ilyen rövid végrehajtási idővel rendelkező fogvatartottak szökéseinek hátterében családi problémák, gyakran magánéleti okok állnak. Jellemzően az ilyen problémákkal küzdő fogvatartottak nem mérlegelik, hogy nem érdemes szökni, hiszen a szökevényeket rövid időn belül, átlagosan néhány óra alatt vagy a büntetés-végrehajtás vagy a rendőrség munkatársai elfogják. Az elfogott fogvatartottal szemben büntetőeljárás indul. A fogvatartottak rendszerint azzal sincsenek tisztában, hogy korlátlanul enyhíthető a fogolyszökés elkövetőjének büntetése, ha – mielőtt tartózkodási helye a hatóság tudomására jutna – önként feladja magát. A legutóbb, Cegléden elfogott elítélt ügyét gyorsított eljárásban tárgyalta a bíróság, a szökött rab nem jogerősen 2 év 6 hónap börtönbüntetést kapott.

Kapcsolódó Cikkek