EUR: 319,90 Ft
CHF: 280,55 Ft
2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Egyéb Veszprém

Ha a része leszel, jobban átérzed!

A frontról hazaérkező katonákra emlékezett csütörtök délután a Vörösmarty téri emlékműnél az önkormányzat Első Világháborús Centenáriumi Bizottsága.

A bizottságot négy évvel ezelőtt hozta létre az önkormányzat azzal a céllal, hogy méltóképpen emlékezhessünk meg az I. világháborúról és még jobban megismerhessük veszprémi őseink történetét.


A megemlékezésen Brányi Mária alpolgármester mondott beszédet (fotó: Bertalan Melinda)

Ennek érdekében 2014 óta a civilekből, szakemberekből és katonákból álló bizottság számos programot szervezett, kutatásokat indítottak, kiadványokat adtak ki, hogy a közösség minél gazdagabb információk birtokába juthasson.

A Nagy Háború hőseire emlékeztek (fotó: Bertalan Melinda)

– Az elmúlt esztendőkben azonban nemcsak tudásban gyarapodhattunk, de lelkiekben is közelebb kerültünk a történésekhez, a háború résztvevőihez – legyen szó a fronton szolgáló katonákról vagy éppen az itthon maradt hozzátartozókról – vélekedett Brányi Mária a csütörtöki ünnepségen. Az alpolgármester szerint éppen ezért fontos, hogy aki teheti, vegyen részt egy-egy ilyen rendezvényen, hiszen maguk is tapasztalják: ma már valamennyien egészen máshogy viszonyulnak az I. világháborúhoz és a fegyverletétel utáni időszakhoz, sokkal jobban tisztelik ezt az időszakot és elődeinket.

Rainer Pál történész összefoglalójában arról beszélt, mennyire ellentmondásos még ma is az I. világháború emlékezete, mennyi tisztázatlan kérdés van előttünk, akár a katonák hazatéréséről, így a veszprémi 31-es gyaloghonvédségről és a 41-es honvéd tüzérségről is.

A résztvevők elhelyezték virágaikat az emlékműnél (fotó:Bertalan Melinda)

A múlt eseményeinek felidézése után a résztvevők néma főhajtással és az emlékezés virágainak elhelyezésével rótták le tiszteletüket a világháborús hősök előtt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.