2020. január 24., péntek
Timót

Egyéb Veszprém

Ha a része leszel, jobban átérzed!

A frontról hazaérkező katonákra emlékezett csütörtök délután a Vörösmarty téri emlékműnél az önkormányzat Első Világháborús Centenáriumi Bizottsága.

A bizottságot négy évvel ezelőtt hozta létre az önkormányzat azzal a céllal, hogy méltóképpen emlékezhessünk meg az I. világháborúról és még jobban megismerhessük veszprémi őseink történetét.


A megemlékezésen Brányi Mária alpolgármester mondott beszédet (fotó: Bertalan Melinda)

Ennek érdekében 2014 óta a civilekből, szakemberekből és katonákból álló bizottság számos programot szervezett, kutatásokat indítottak, kiadványokat adtak ki, hogy a közösség minél gazdagabb információk birtokába juthasson.

A Nagy Háború hőseire emlékeztek (fotó: Bertalan Melinda)

– Az elmúlt esztendőkben azonban nemcsak tudásban gyarapodhattunk, de lelkiekben is közelebb kerültünk a történésekhez, a háború résztvevőihez – legyen szó a fronton szolgáló katonákról vagy éppen az itthon maradt hozzátartozókról – vélekedett Brányi Mária a csütörtöki ünnepségen. Az alpolgármester szerint éppen ezért fontos, hogy aki teheti, vegyen részt egy-egy ilyen rendezvényen, hiszen maguk is tapasztalják: ma már valamennyien egészen máshogy viszonyulnak az I. világháborúhoz és a fegyverletétel utáni időszakhoz, sokkal jobban tisztelik ezt az időszakot és elődeinket.

Rainer Pál történész összefoglalójában arról beszélt, mennyire ellentmondásos még ma is az I. világháború emlékezete, mennyi tisztázatlan kérdés van előttünk, akár a katonák hazatéréséről, így a veszprémi 31-es gyaloghonvédségről és a 41-es honvéd tüzérségről is.

A résztvevők elhelyezték virágaikat az emlékműnél (fotó:Bertalan Melinda)

A múlt eseményeinek felidézése után a résztvevők néma főhajtással és az emlékezés virágainak elhelyezésével rótták le tiszteletüket a világháborús hősök előtt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Erre készüljön a hétvégén!

  Erre készüljön a hétvégén!

  Pénteken a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően szinte mindenhol számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra, de az Északi-középhegység térségében tartósabban párás maradhat az idő.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.

 • Keresd a fényt!

  Keresd a fényt! címmel nyílt kiállítás Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész, a Nemzet Művésze alkotásaiból.

 • Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Hódmezővásárhely – Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapta megosztva idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.