EUR: 329,35 Ft
CHF: 300,45 Ft
2019. december 12., csütörtök
Gabriella

Egyéb Szolnok

Halálos szenvedély

Minden év novemberének harmadik csütörtökjén tartják a Ne gyújts rá! elnevezésű világnapot. Az Amerikai Egyesült Államokból indult kezdeményezés már több mint négy évtizede biztatja arra a dohányosokat, hogy ezen a napon ne gyújtsanak rá, és ha ez sikerült, akkor próbálják meg teljesen letenni a cigarettát. A világnap alkalmából a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal nyílt napot szervezett.

A Ne gyújts rá! mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás veszélyeire, hosszabb távon pedig, hogy a magyar lakosság egészségi állapota javuljon – erre szükség is van, hiszen hazánk dobogós helyet foglal el a világranglistán a dohányzást tekintve. A kormány egészségpolitikai prioritásként kezeli ezt a kérdést, mert Magyarországon a dohányzás súlyos népegészségügyi probléma: a szív- és érrendszeri, a daganatos és a légzőszervi megbetegedések egyik fő kockázati tényezője. Magyarország lakosságának 29 százaléka dohányzik, a halálesetek 20 százaléka pedig a dohányzás következménye.


Magyarország lakosságának 29 százaléka dohányzik
Fotó: Profimedia

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztálya diákoknak szervezett dohányzásprevenciós nyílt napot a világnap alkalmából, hogy időben felhívja a fiatalok figyelmét a függőség veszélyeire. A program sikerességét különböző szemléltetőeszközök és oktatóprogramok segítették: a dohányzás okozta tüdő- és bőrelváltozásokat, a fogszuvasodást, az ínysorvadást és a láb keringési problémáit egy bábun lehetett megnézni, az oktatóprogramokat pedig egy érintőképernyős számítógépen próbálhatták ki a diákok. A „Ciki a cigi” névre keresztelt program arra tanítja meg a fiatalokat, hogy sose szokjanak rá a dohányzásra. Lehet benne olvasni a nem dohányzás előnyeiről, a dohányzás hátrányairól, az e-cigiről, arról, hogy mi van a cigarettafüstben, milyen tévhitek élnek a cigarettázással kapcsolatban, és hogyan lehet leszokni. Egy játék is helyet kapott benne, amelyet három korcsoportban játszhatnak a fiatalok. Ezek az eszközök hamarosan minden nevelési intézményben elérhetők lesznek.

A kormány már évek óta küzd a dohányzás visszaszorításáért, amit az olyan intézkedésekkel igyekeznek elérni, mint a cigarettázás betiltása a közösségi terekben és a közforgalmú, zárt légterű helyeken, a dohánytermékek csomagolásának egységesítése, a leszokást támogató csoportos tanácsadások megvalósítása. 2013-tól az egészségfejlesztési irodák egyik kiemelt feladata, hogy segítsenek a dohányzás megelőzésében és a leszokás támogatásában. Pár éve már hazánkban is ingyenesen hívható az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ, ahol képzett szakemberek várják a leszokni kívánó dohányosok jelentkezését.


Kapcsolódó Cikkek

 • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
  Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.

 • Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat idén már harmadik alkalommal rendezte meg a Karácsonyi Jótékonysági Vásárt, amit olyannyira nagy érdeklődés fogadott, hogy fél délelőtt alatt elkapkodták a süteményeket.