2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Egyéb Békéscsaba

Hangverseny zárta az emlékévet

Egy nagyszabású hangversennyel emlékeztek meg az evangélikus nagytemplomban Békéscsaba újratelepítésének 300. és várossá nyilvánításának 100. évfordulójáról.

Az esti órákra megtelt a templom frissen felújított és felszentelt épülete. A település valamennyi énekkara fellépett fúvós- és szimfonikus kísérettel, valamint klasszikus és kortárs műveket is hallhatott a közönség. Sutyinszki János békéscsabai zeneszerző külön erre az ünnepi alkalomra három szlovák nyelvű kórusművet komponált, ami még különlegesebbé tette a hangversenyt.


A megjelenteket Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere köszöntötte. – Egy város életében rendkívül fontosak a kerek évfordulók, mert az ilyen alkalmakon lehet igazán átélni az összetartozás érzését – mondta a városvezető. Az egész éven átívelő programsorozat tanúbizonyságot tett arról, hogy milyen színes kulturális élet bontakozott ki a városban az elmúlt 300 évben. A rendezvények sikere számos szakember, civil szervezet, segítőkész békéscsabai kemény munkáját tükrözi.

Békéscsaba több olyan embert adott a világnak, akire máig büszkék lehetünk: Munkácsy Mihály, Stark Adolf, Tessedik Sámuel, Féja Géza, Gyóni Géza. De a lakosságra, a civilekre is büszke lehet minden mai csabai. Az ő önzetlenségük és lokálpatriotizmusuk nélkül nem fejlődhetett volna, nem épülhetett volna a város. 1772 és 1777 között önkéntes lakossági munkával jött létre az Élővíz-csatorna, amely kulcsfontosságú volt a mezőgazdaság fejlődése szempontjából. A mocsarak lecsapolásával, a telepesek kemény munkájával Európa legjobb termőföldjei váltak megművelhetővé.


A fejlődés pedig azóta is töretlen az időközben megyeszékhellyé vált településen. Épül az M44-es, javulnak a fiatalok és a családok lehetőségei. A polgármester arra kért mindenkit, hogy továbbra is együtt tegyünk a város gyarapodásáért. Ezért jött létre a Békéscsaba300 rendezvénysorozat is, hogy ennek a jeles évfordulónak együtt tudjunk örülni.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.