EUR: 334,79 Ft
CHF: 306,86 Ft
2019. november 13., szerda
Szilvia

Egyéb Békéscsaba

Hangverseny zárta az emlékévet

Egy nagyszabású hangversennyel emlékeztek meg az evangélikus nagytemplomban Békéscsaba újratelepítésének 300. és várossá nyilvánításának 100. évfordulójáról.

Az esti órákra megtelt a templom frissen felújított és felszentelt épülete. A település valamennyi énekkara fellépett fúvós- és szimfonikus kísérettel, valamint klasszikus és kortárs műveket is hallhatott a közönség. Sutyinszki János békéscsabai zeneszerző külön erre az ünnepi alkalomra három szlovák nyelvű kórusművet komponált, ami még különlegesebbé tette a hangversenyt.


A megjelenteket Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere köszöntötte. – Egy város életében rendkívül fontosak a kerek évfordulók, mert az ilyen alkalmakon lehet igazán átélni az összetartozás érzését – mondta a városvezető. Az egész éven átívelő programsorozat tanúbizonyságot tett arról, hogy milyen színes kulturális élet bontakozott ki a városban az elmúlt 300 évben. A rendezvények sikere számos szakember, civil szervezet, segítőkész békéscsabai kemény munkáját tükrözi.

Békéscsaba több olyan embert adott a világnak, akire máig büszkék lehetünk: Munkácsy Mihály, Stark Adolf, Tessedik Sámuel, Féja Géza, Gyóni Géza. De a lakosságra, a civilekre is büszke lehet minden mai csabai. Az ő önzetlenségük és lokálpatriotizmusuk nélkül nem fejlődhetett volna, nem épülhetett volna a város. 1772 és 1777 között önkéntes lakossági munkával jött létre az Élővíz-csatorna, amely kulcsfontosságú volt a mezőgazdaság fejlődése szempontjából. A mocsarak lecsapolásával, a telepesek kemény munkájával Európa legjobb termőföldjei váltak megművelhetővé.


A fejlődés pedig azóta is töretlen az időközben megyeszékhellyé vált településen. Épül az M44-es, javulnak a fiatalok és a családok lehetőségei. A polgármester arra kért mindenkit, hogy továbbra is együtt tegyünk a város gyarapodásáért. Ezért jött létre a Békéscsaba300 rendezvénysorozat is, hogy ennek a jeles évfordulónak együtt tudjunk örülni.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Felvidéken járt Miklós Péter

    A Felvidéken járt Miklós Péter

    A felvidéki Selye János Egyetem novemberben rendezte meg VII. Nemzetközi Tudományos Szimpóziumát Többség–kisebbség együttélés címmel.

  • Fakutyával táncoltak

    Fakutyával táncoltak

    Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.