EUR: 319,72 Ft
CHF: 280,32 Ft
2019. április 20., szombat
Tivadar

Egyéb Sopron

Hasznosak a méhek

A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának kutatói ipari partnerek bevonásával 2015-ben méhcsaládokra alapozott biomonitoring-rendszer fejlesztésébe kezdtek. A környezeti monitoringrendszer működésének első tapasztalatairól konferenciát tartottak az Egyetem Ligneum Látogatóközpontjában. A konferencia a Köztársasági Elnöki Hivatal támogatásával valósult meg.

A konferencián ismertették az elmúlt évek kutatásainak eredményeit
Fotó: Soproni Egyetem


Több évtizede használnak méheket környezeti terhelések megfigyelésére. Napjainkra a technikai lehetőségek fejlődésének köszönhetően egyre szélesebb körben vonnak be méhcsaládokat a környezeti hatások értékelésébe. Jellemzően két irány van kialakulóban: egyrészt a méhcsalád életjelenségeivel összefüggő paraméterek (aktivitás, mortalitás, kaptárhőmérséklet, páratartalom) valós idejű megfigyelésén és vizsgálatán, másrészt pedig a méhek által gyűjtött és termelt különböző anyagok (nektár, virágpor, propolisz, viasz) vizsgálatán alapuló monitoring.
A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának kutatói 2015 óta folyamatosan végeznek megfigyeléseket.


A méhcsaládok több területen hasznosak
Fotó: Soproni Egyetem

A GreenBee projekt célja, hogy méhcsaládok segítségével vállalati, ipari környezetben is megbízhatóan, viszonylag alacsony költségek mellett adatokat szolgáltassanak a partnervállalatok környezeti teljesítményének értékeléséhez. A vizsgálatok során számos környezetet terhelő anyag jelenlétét tudják kimutatni.
A méhcsaládok egész évben a vizsgálandó területen élnek, számukra készített és telepített kaptárakban. A megfelelő helyre telepített méhcsaládok jól jelzik a partnervállalatok elkötelezettségét a környezet védelme iránt, és kiváló lehetőséget nyújtanak különböző társadalmi aktivitások szervezéséhez is. A vállalati méhészeteket meglátogató óvodás-, iskolás- vagy akár felnőttcsoportok nemcsak a méz ízével és a kaptár illatával gazdagodva térnek haza, hanem jó hírét viszik a vállalati környezetvédelem egy szép példájának is.

Komoly érdeklődés mutatkozott a konferencia iránt
Fotó: Soproni Egyetem

Kapcsolódó Cikkek