2020. augusztus 09., vasárnap
Emőd

Külföld

Helyhatósági választásokat tartanak Szlovéniában

Helyhatósági választásokat tartanak vasárnap Szlovéniában; elemzők szerint kevesebb mint fél évvel az általános választások után a szavazás képet adhat a belpolitikai hangulat változásairól, de az eredmények valószínűleg nem fogják pontosan tükrözni az országban uralkodó politikai légkört.

Szlovéniában a helyhatósági választások középpontjában általában a helyi ügyek dominálnak, és ez 2018-ban sem lesz másképp.


Az országos szinten bejegyzett nagy pártok nem feltétlenül szerepelnek jól az önkormányzati választásokon. Ez alól két párt kivétel, a Janez Jansa volt miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) és a Szociáldemokraták (SD).

Az SDS megnyerte az utolsó három helyhatósági választást, az SD 2010-ben második, 2006-ban és 2014-ben a harmadik helyen végzett. 2014-ben a szociáldemokratákat megelőzte Miro Cerar volt kormányfő pártja, a balközép Modern Közép Párt (SMC).


A szlovén települések túlnyomó többsége vidéki. A 212 önkormányzatból csak 11 minősül városnak, ebből a legkisebbnek 17 ezer lakosa van. Szlovéniában alacsony az urbanizációs ráta, az egyik legalacsonyabb Európában.

A kis vidéki járásokban a konzervatív pártok általában jól szerepelnek, ugyanakkor az elmúlt több mint egy évtizedben a független vagy félig független pártok és jelöltek uralták a töredezett helyi politikai közeget. 2006-ban 67 független polgármestert választottak, ez a szám 2010-ben 70-re, a legutóbbi választásokon, 2014-ben pedig 115-re emelkedett. Az SDS ekkor a szavaztok 14,3 százalékát szerezte meg, és 31 polgármesterével a legerősebb pártként zárt. Hasonló volt a helyzet a tanácsokkal is, bár az SDS jutatta be a legtöbb képviselőt az önkormányzatokba, a függetlenek itt is taroltak.

Marjan Sarec újonnan megválasztott kormányfő balközép pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) mindössze 40 önkormányzatban indít jelöltet vasárnap. Ezért valószínűsíthető, hogy a politikai alakulatok közül újfent Jansa pártja vagy a szociáldemokraták kerülnek ki a helyhatósági választások győzteseként. Szakértők szerint ugyanakkor a független képviselők megerősíthetik, vagy akár ki is terjeszthetik dominanciájukat.

Szlovéniában vasárnap 212 – ebből 11 városi – járás élére választanak polgármestert, valamint listáról tanácstagokat. A városi járásokban 87, a vidéki járásokban 688 polgármesterjelölt, míg a városi járások tanácsaiban 4402, a vidéki járások tanácsaiban 22 ezer 309 képviselőjelölt méretteti meg magát.

A magyar kisebbség öt, nemzetiségileg vegyesen lakott járásban választhatja meg a nemzeti önkormányzatok tanácsának tagjait. Sal (Salovci) járásban egy magyar faluban, Domonkosfán (Domanjsevci), Alsómarác (Moravske Toplice) járásban, amelyhez 28 település tartozik, öt faluban, Csekefán (Cikecka Vas), Kisfaluban (Pordasinci), Pártosfalván (Prosenjakovci), Szentlászlón (Motvarjevci) és Szerdahelyen (Sredisce), valamint a többségében magyarok lakta járásokban, Hodoson, Dobronakon és Lendván. A Dobronaki járáshoz három település tartozik: Dobronak (Dobrovnik), Strehovci és Zsitkóc (Zitkovci), közülük csak Strehovci nem magyar település. A Hodosi járáshoz két település tartozik: Hodos (Hodos) és Kapornak (Krplivnik), mindkettő magyar település. A Lendvai járás 23 települést foglal magába, ezekben zömében – Benica és Hotiza kivételével – magyar ajkú lakosság él. Lendva városa a muravidéki magyarság központja is egyben.

A nemzetiségi tanácsok tagjaira csak a nemzetiségiek szavazhatnak. E célból a választások előtt elkészítették a nemzetiségi választók listáját.

A választóhelyiségeket helyi idő szerint este hét órakor zárják. A polgármester-választások eredménye vasárnap késő estére várható, az új helyi képviselők neveit csak hétfőn hozzák nyilvánosságra.

Kapcsolódó Cikkek