2019. november 22., péntek
Cecília

Külföld

Hétfőn landol a Marson számtalan emberrel a fedélzetén a NASA szondája

Emlékeznek még arra, amikor a NASA bejelentette, hogy bárkit felvisz a Marsra a májusban útnak indult InSight Mars-szondával? Természetesen mindezt csak névlegesen értette a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal, ugyanis nem a jelentkezőket, hanem azok neveit juttatja el a vörös bolygóra egy mikrochipen tárolva. Azonban már ez is elég izgalmas, hiszen gondoljunk csak bele. Egy idegen bolygón hagyunk magunkról egy kevés információt, nyomot, ami nem kizárt, hogy egyszer még nagy fejtörést fog okozni annak az értelmes civilizációnak, amelyik megtalálja. Ha megtalálja. Már ha létezik ilyen és persze nem a Földről származik. 

Speciális műszerek figyelik az InSight robotgeológus űrszonda landolását a Marson hétfőn este, amin a start előtt a mérnökök elhelyeztek egy mikrochipet, amelyen annak a több százezer embernek a neve található, akik regisztráltak a NASA InSight oldalán a kilövést megelőző időszakban. Most, kicsivel több, mint hat hónap elteltével megérkezett a szonda a vörös bolygó közvetlen közelébe és kis túlzással, de már csak a landolás van hátra. Az űrhivatal oldalán egyébként folyamatosan nyomon követhetjük, mennyi idő van még hátra a leszállásig, amit amúgy ha a technika is úgy akarja, élőben közvetítenek majd.  Két, úgynevezett CubeSat (kockaműhold) aktatáska méretű mini műhold néhány ezer kilométerre lesz a Marstól, amikor az InSight megérkezik. Ha sikerül közvetíteniük az InSight rádiójeleit a földi irányítóknak mintegy 160 millió kilométer távolságban, akkor perceken belül információkat szerezhetnek a NASA munkatársai arról, hogy biztonságban landolt-e a műhold a vörös bolygón.


/Fotó: NASA

A műszerek egyébként egy 2008-as animációs film két szereplője alapján a Wall-E és Eve nevet kapták és ugyanazon a rakétán utaztak “potyautasként”, amelyen az InSightot útnak indították májusban. A CubeSat típusú műholdak mindig osztoznak a rakétán, mivel túl kicsik és kevésbé jelentékenyek ahhoz, hogy indokolt legyen a saját kilövésük A jelenlegi, a Mars Cube One, vagyis MarCO nevet viselő projekt 18,5 millió dollárba került. A műholdak mintegy 10 ezer kilométeres távolságban követték az InSightot a Mars felé tartó 483 millió kilométeres útján, hogy elkerüljék az összeütközést vagy a veszélyes helyzeteket.

/Fotó: NASA

A szakemberek szerint a Marsra tartó 6,5 hónapos útjuk során Eve jobban viselkedett, mint Wall-e. Mindkét műszer ugyanolyan hideggázas hajtóművel rendelkezik, mint amelyet a habbal működő tűzoltókészülékekben használnak. Wall-e azonban szinte a felszállás óta szivárogtatta az üzemanyagot. A szakértők dolgoznak a probléma megoldásán. Eve azonban tökéletesen teljesíti misszióját. Júniusban a két műszer egy sor tesztelést végzett egy Palo Alto-i nagy tányérantennából érkező jelek használatával. Az elmúlt hónapban pedig a Marsról 13 millió kilométeres távolságban készített felvételeket küldtek a Földre. A bolygó egy alig látható fényes pontként jelenik meg rajtuk. Pontosan 8 perc és 7 másodperc alatt ér le egy rádiójel a Marsról a Földre. A mini műholdak együttműködésével kevesebb mint egy percre van szükség, hogy a földi irányítás információt szerezzen az InSightról.


A NASA tehát a valós időhöz nagyon közeli intervallumban értesül a műhold sorsáról. Ha Wall-e és Eve némák maradnak, a megerősítés vagy közvetlenül a landoló szondától vagy órákkal később egy a Mars körül keringő műholdtól érkezhet. Ha Wall-e és Eve küldetése esetleg nem is jár sikerrel az InSight esetében, továbbra is a Marsot figyelik majd és a Nap körüli elliptikus pályán maradnak. A mérnökök szerint várhatóan hetekig fogják folytatni még a munkát attól függően, mennyi ideig tart ki üzemanyaguk és elektromos töltöttségük.

Hétfőn landol a Marson az InSight robotgeológus űrszonda

November 26-án közép-európai idő szerint 21 óra körül landol a Marson az InSight űrszonda, az érdeklődők az amerikai űrkutatási hivatal honlapján és a közösségi médiaplatformokon élőben követhetik figyelemmel a műveletet – írja a NASA honlapján.

/Fotó: Profimedia, TEMP Sipa Press

A május 5-én útjára indított InSight lesz az első űrszonda, amely a Curiosity 2012-es Marsra érkezése óta leszáll a vörös bolygóra. A landolással megkezdődik a robotgeológus űrszonda két évre tervezett missziója, az InSight lesz az első űrszonda, amely a Mars mélyét vizsgálja, és megméri a bolygó hőmérsékletét. Az egymilliárd dolláros amerikai-európai misszió kutatásának célja, hogy pontosabb képet kapjon a tudomány arról, hogy keletkezett 4,5 milliárd éve a Mars és a Naprendszer többi sziklás bolygója, köztük a Föld is.

/Fotó: NASA

A 694 kilogrammos űrszonda mintegy 485 ezer kilométeres utat megtéve érkezik a Marsra. Az Insight a Phoenix és a Viking marsjárók mintájára épült háromlábú leszállóegység, amely nem közlekedik, hanem stabilan egy helyben áll. Ha a leszállás sikeres lesz, geofizikai obszervatóriumként fog működni. Majdnem öt méter mélyre fog fúrni a bolygó talajába, ezt a HP3 (Heat Flow and Physical Properties Package) német-lengyel gyártmányú robot végzi majd.

Így indult útnak 6 hónappal ezelőtt az InSight robotgeológus űrszonda

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Százéves italokat mentettek a tengerből

  Százéves italokat mentettek a tengerből

  Elképesztő rakománnyal jött fel a víz felszínére az Ocean X svéd merülőcsoport, akiknek 900 palack nedűt sikerült megmenteniük egy 1917-ben elsüllyedt hajóról.

 • Részegen ügyelt a radiológus

  Részegen ügyelt a radiológus

  Hatalmas lelki bánatában igen erősen felöntött a garatra egy radiológus Oroszországban, a gond ezzel csak az volt, hogy ezt munkaidőben tette.

 • A nap képe: Harci panda

  A nap képe: Harci panda

  Bemutatták a Belgiumban található Pairi Daiza állatkert 3 hónapos pandakölyök ikreit. A képen Bao Di, az ikerpár hím tagja látható, aki nyugodt nővérével ellentétben nagyon aktív, félelmetesen vicsorít a kis csöppség.