EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 15., vasárnap
Valér

Külföld

Hiénák ölik Namíbia utolsó vadlovait

A Namib-sivatag kihalás fenyegette vadlovai sorra esnek hiénák áldozatául – közölte a Namíbiai Vadló Alapítvány.

A szervezet közlése szerint a hiénák a felnőtt állatokat támadják meg, a lópopuláció jelentősen összezsugorodott, csupán 33 kanca maradt.


Korábban úgy tűnt, a Namib-sivatag vadlovai megmenekülhetnek, mert az év során több csikó is született, de az alapítvány szerint a hiénák a szeptember óta született négy állatból hármat megöltek.

Mannfred Goldbeck, az alapítvány elnöke elmondta, a szervezet aggódva várja a környezetvédelmi és turisztikai minisztérium válaszát a lovak megőrzése és védelme érdekében megfogalmazott kérelmükre.

“Sürgős intézkedésekre van szükség a jövőjükért, a helyzet már vészhelyzet. Akcióterv készítését követeljük a minisztériumtól, hogy megvédhessük a maradék populációt” – mondta Goldbeck.

Véleménye szerint a minisztérium vonakodott kezelni a hiénahelyzetet, mert a nemzeti parkok vadvilágával kapcsolatban a “be nem avatkozás politikáját folytatja”.

“Attól is vonakodnak, hogy megbízzák az alapítványt a lovak felügyeletével, ami lehetővé tenné, hogy megfelelő helyet találva áthelyezzük a lovakat és így biztosítsuk a túlélésüket” – emelte ki Goldbeck.

A vadlovak Namíbia egyik legfontosabb turisztikai látványosságának számítanak, mivel megtestesítik az ország vad és szabad lelkületét. Számos dokumentumfilmet készítettek róluk: ez a világ egyik legelszigeteltebb vadlópopulációja és az egyetlen afrikai vadlóállomány.

Kapcsolódó Cikkek