EUR: 334,73 Ft
CHF: 311,50 Ft
2020. január 21., kedd
Ágnes

Egyéb Sopron

Hipságh Gyöngyit nemzetközileg is elismerték

Több fotóstársa után a közelmúltban kapta kézhez a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) elismerését, a FIAP kiválósága címet Hipságh Gyöngyi. A Soproni Fotóklub elnökét az elismerésről és a klub idei évi tevékenységéről is kérdeztük.


Mit jelent ez a nemzetközi elismerés, kik kaphatják meg?

Az úgynevezett versenyfotográfiában lehet elérni ezeket az elismeréseket. Ha a fotós különböző országok által kiírt pályázatokon vesz részt és kiállításra kerülnek képei, valamint díjakat nyer, akkor kaphatja meg. A klubban Folcz Tóbiás és Lángh Gábor rendelkezik már ezzel a kiválóság fokozattal. Mivel az évek során egyre több pályázat van a világban, így mindig nehezebb megszerezni. A mostani elismeréshez minimum 20 ország 30 különböző pályázatán legalább 50 különböző kép 250 elfogadása kellett. Emellett három különböző képnek, különböző országokban minimum három díjat kell szerezni. Nekem 30 országban 125 különböző képemnek 450 elfogadása volt, 13 díjjal.


Hipságh Gyöngyi idén több elismeréssel is gazdagodott
Fotó: HGy

Más díjat is nyert idén…
Büszke vagyok rá, hogy idén átvehettem – az új megemelt elfogadásokkal nehezítve elsőként – a magyar szövetség által alapított kitüntetés arany fokozatát. Társaink közül Kránitz Roland a nemzetközi szövetség alapfokozatát, míg Lángh Gábor a magyar minősítés ezüst fokozatát kapta meg.

Az elismeréshez sokféle fotóra volt szükség nemzetközi szinten is
Fotó: HGy

Milyennek értékeli a Soproni Fotóklub idei tevékenységét, mi az, amit kiemelne?


Mosonmagyaróváron a felújított Flesch Károly Kulturális Központban volt közös kiállításunk a Szigetköz Fotóműhellyel és a Mosonmagyaróvári Fotóegyesülettel, Győrben a József Attila Művelődési Házban és Sopronkövesden az Alkotóházban, valamint a polgármesteri hivatalban mutatkoztunk be alkotásainkkal. Ezenkívül a már megszokott augusztus 29-i Magyar Fotográfia Napja alkalmából rendezett szabadtéri kiállításunkon láthatták legújabb fotóinkat. Nemcsak a megyei, hanem az ország területén lévő több fotóklubbal is tartjuk a kapcsolatot. Kiemelném még a Petőfi Színházzal kötött többéves megállapodásunkat, amely lehetővé teszi tagjainknak, hogy a főpróbákon fotózhassanak.

Hipságh Gyöngyi képeivel sokféle témát feldolgoz
Fotó: HGy

Mi várható még idén?
Hátravan még a Hűség Napja tiszteletére hetedik alkalommal kiírt nemzetközi pályázatunk, így emlékezve azokra a soproni polgárokra, köztük fotóstársainkra, akiknek köszönhetően magyarok maradtunk.  Ennek a pályázatnak a vetített képes kiállítása és díjátadója az Erdészeti Múzeumban lesz december 15-én 15 órakor.
Ön milyen fotókkal jelenik meg?
– Győrben a VOKE Arany János Művelődési Házban december 14-én mutatkozom be közös kiállításon Erdős László és Virág Lajos győri, valamint Oroszlámos György komáromi fotósokkal.

A Soproni Fotóklubnak idén még december 15-én is lesz rendezvénye
Fotó: HGY

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.