EUR: 335,43 Ft
CHF: 305,96 Ft
2019. november 19., kedd
Erzsébet

Egyéb Zalaegerszeg

Hódítanak a retró játékok

Retró játékokból nyílt kiállítás az Apáczai Csere János Művelődési Központban, a tárlaton bemutatott tárgyakat 21 magánszemély és a Csillag-közi Óvoda ajánlotta fel. A régmúlt játékait november 17-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

A kiállítás egyik kedvence a 70-es évekből származó, sírni képes mackó volt, amelynek a fülét többször vissza kellett varrni, a ruhája kissé kopott lett a sok mosástól és a sok vigaszt nyújtó öleléstől. A művelődési központnak ez az első olyan kezdeményezése, amelyben a lakosság  segítségét kérte, hiszen szinte mindenkinél ott lapulhat a szekrény mélyén vagy a padláson egy-egy régi kincs, amelyre rácsodálkozhatnak a XXI. századi kicsik, és gyermekkorukra visszagondolva nosztalgiázhatnak a felnőttek. A felhívásnak köszönhetően a gyűjtők társasjátékokat, babákat, diavetítőt és sok érdekes, az elmúlt évtizedekben használt eszközt küldtek be a tárlatra. Dala Hajnalka, az Apáczai Csere János Művelődési Központ közművelődési csoportvezetője úgy gondolta, hogy jó ötlet létrehozni a kiállítást, ahol lehetőség van bemutatni, miként változott a játékkultúra az 1950-es évektől az 1990-es évek végéig, a falusi gyermekek népi játékaitól egészen az állami játékgyártásig, majd az azt követő nyugat-európai gyártók megjelenéséig. A legrégebbi játék egy fa hintaló, amely az 1800-as évek végén készült. Érdekesség  a piros pedálos Moszkvics autó és a különleges, fából készült babaház, amelyhez egy apró zongora is tartozik.


A 40-es korosztály talán még emlékszik arra, hogy hétfő esténként nem volt adás az akkor még fekete-fehér televízióban, és olyankor leült a család, és együtt játszotta a Gazdálkodj okosan! társast vagy a Libajátékot, olvasgatták az Ablak-Zsiráf képes gyermeklexikont, vagy  kvarcjátékoztak. Az iskolákban pedig az akkori popsztárok kártyáit, kitűzőit és bélyegeket lehetett csereberélni egymás között, a bátrabbak a hasítottak a kétsoros görkorin, a szünetekben pedig előkerült az ugrálógumi. Kisgyermekként bámulattal figyeltük a búgócsiga pörgését, lökdöstük a keljfeljancsit, és szeretettel ölelgettük moncsicsit. A pöttyös labda, a kockás fülű nyuszi vagy a húzható póniló pedig sosem fog kimenni a divatból!

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.