EUR: 328,11 Ft
CHF: 297,55 Ft
2019. október 24., csütörtök
Salamon

Extra

Hollywood rég megjósolta a génmódosított szuperbabákat

Nemrég született meg Lulu és Nana az első génszerkesztett ikerpár Kínában. A sci-fi rajongók jól tudják, hogy a filmalkotók már megmutatták milyen borzasztó következményei lehetnek az ilyen kísérleteknek. Összegyűjtöttük azokat a mozikat, ahol a génmanipuláció az egész társadalom jövőjét átalakította!

Akár egy film is kezdődhetne így, de ez a valóság: Ho Csian-kuj kínai kutató nemrég a youtubera feltöltött videójában elárulta, hogy sikeresen alkalmazták a legújabb, ún. CRISPR-alapú genomszerkesztést (úgy képzeljük ezt mintha lenne egy ollónk, aminek a segítségével tetszőleges szakaszokat vághatunk ki a DNS-ből és a helyére más DNS-szakaszokat tehetünk).


Egy kínai ikerpár született, Lulu és Nana, akik ellenállóak a HIV-vírussal szemben. A kutató hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem az volt a céljuk, hogy úgymond “dizájner babákat” hozzanak létre, hanem lehetőséget akarnak adni a gyerekvállalásra azoknak, akik egyébként nem tudnának egészséges, saját gyermeket a világra hozni. A konkrét esetben, Lulu és Nana édesapja HIV-pozitív volt és nem akarta, hogy a gyerekei örököljék ezt tőle.

Nagyon jól hangzik amit Ho Csian-kuj mond, de ma már annyira fejlett az orvostudomány, hogy lehetőség van arra is, hogy kifejezetten olyan embriót ültessenek be, ami nem beteg, vagy hordozza a HIV-vírust mindenfajta génszerkesztés nélkül. Ráadásul ha Lulu és Nana szülei szedik egy ideig a meghatározott antivirális szereket (vírusellenes készítmények), akkor egy-másfél év múlva szinte biztos, hogy amúgy is egészséges babájuk született volna. Persze a konkrét szülőket nem ismerjük, de tény, hogy van más megoldás is a hasonló esetekben.


Most azonban az történt, hogy a genomszerkesztés miatt az egész test megváltozott genetikailag, mert a megtermékenyített petesejtbe vitték be a gént (már korábban megtalálták azt a gént, ami emberek millióinak nyújt természetes védettséget a HIV-vírussal szemben), így az összes sejt tartalmazza azt. Eddig is végeztek hasonló kísérleteket, de azokban az esetekben az embrió fejlődését néhány sejtes állapotig engedték, utána le kellett állítani az egész folyamatot. Most először azonban beültették az embriókat és megszülettek a génmódosított babák (már ha igaz amit a kutató mond, mert eddig konkrét bizonyítékokat senki sem mutatott). A Shenzeni Egyetem etikai bizottsága mindenesetre tagadja, hogy engedélyt adtak volna Ho Csian-kujnak és felfüggesztették a kutatót.

A sci-fi rajongók jól tudják, hogy a filmalkotók már megmutatták milyen borzasztó következményei lehetnek az ilyen kísérleteknek. Összegyűjtöttük azokat a mozikat, ahol a génmanipuláció az egész társadalom jövőjét átalakította!

 

Végtelen határok – Criminal Nature című epizód

A Végtelen határok amerikai sci-fi-sorozat. Legelőször 1963 és 1965 között sugározták, később pedig a kilencvenes években készültek az újabb különálló epizódok egészen 2002-ig. Több alkalommal is foglalkozott a sorozat ezzel a témával.

A Criminal Nature című epizódban például egy cég előállította a szuper-babák generációját, ahol a szülők meghatározhatják, hogy pontosan milyen tulajdonságokkal rendelkezzenek a génmódosított babák. A dizájner bébiknek azonban óriási ára van, bizonyos esetben ugyanis mutánsok születnek, akik erősebbek, gyorsabbak, intelligensebbek és agresszívebbek, mint a szuperemberek.

Gattaca

1997-ben mutatták be, a film címe a DNS-t alkotó nitrogén tartalmú szerves bázisok (adenin, timin, citozin, guanin) kezdőbetűiből alkotott szó. A mozi egy olyan társadalomban játszódik, ahol a gyerekek egy-két kivételtől eltekintve mesterséges megtermékenyítés után a legkiválóbb genetikával születnek.

GATTACA [US 1997] UMA THURMAN fotó: Profimedia, Mary Evans Picture Librar


A történet szerint Vincent azon kevés emberek egyike, akik még “természetes úton” születnek egy új, genetikailag megtervezett világban, ahol már a születéskor meg tudják adni a várható élettartamot és betegségeket. Vincent a diagnózis szerint nem tökéletes, és előreláthatólag csupán 30 éves koráig fog élni, ezért nincs esélye arra, hogy karriert csináljon egy olyan társadalomban, ahol elfogadott a gének meghatározta diszkrimináció.

Vincent azonban űrhajós akar lenni, ezért üzletet köt Jerome-mal, aki minden szempontból tökéletes, de egy baleset következtében tolókocsiba kényszerült. Vincent Jerome haját, bőrét, vérét és vizeletét használja a tesztek során, hogy beteljesíthesse álmát. Amikor azonban meggyilkolják a Titánra induló program vezetőjét, megtalálják Vincent szempilláját a helyszínen, és megindul a nyomozás a beazonosított személy után – olvasható a port.hu-n.

Egy lépés a klónozás

Ha szerkesztjük a DNS-t akkor már tényleg nem sok választja el az emberiséget a klónozástól sem. 2015-ben egy kínai kutató jelentette be, hogy rendelkezésre áll minden technológia, ami az emberi klónozáshoz szükséges. De sokak szerint ez már valójában sokkal hamarabb megtörtént. Erre utal, hogy egy másik tudós már 2001-ben arról beszélt, hogy kész klónozni egy embert, két évvel később állítólag be is ültette az első klónembriót, de a terhesség nem volt sikeres. 2002-ben pedig egy vallási szekta által alapított cég “tudományos igazgatója” beszélt arról, hogy december 26-án megszületett az első klónozott ember, Éva. Ha ez valóban megtörtént, akkor Éva hamarosan a 16. születésnapját ünnepli.

A klónozás is gyakori témája a mozifilmeknek, nézzünk ezek közül is néhányat!

A hatodik napon

Adam Gibson (Arnold Schwarzenegger) egy este arra ér haza, hogy valaki, egy tökéletes hasonmás csókolgatja a feleségét és eszi a születésnapi tortáját. Szörnyű igazságra kell rájönnie: véletlenül hagyták életben, a klónja pedig elfoglalta jól berendezett, nyugalmas életét. A megrázkódtatást fokozza, hogy nincs hatalom, amelyhez segítségért fordulhatna, mert ha fény derülne a baklövésre, könyörtelenül végeznének vele és a családjával. Adam megpróbálja hát felvenni a harcot az ismeretlen ellenséggel, hogy visszaszerezze önnön “létezését”. Ám úgy tűnik, az ellenfél elpusztíthatatlan, a ráuszított két bérgyilkos klónjai újra és újra felbukkannak.

 

A sziget

A gazdagok mindent megtesznek a szépségért és túlélésért. Rengeteget fizetnek azért, hogy klónozzák különböző szerveiket. Azonban fogalmuk sincs, mivel jár ez. A klónok rendesen kifejlett emberek, akiket egy meg nem történt katasztrófával a fejükben programoznak. Mígnem az egyik klón (Ewan McGregor) elkezd gyanakodni és kezdetét veszi az akció.

Lehet, hogy egyszer az az idő is eljön, amikor nem kell foglalkozni a génekkel. Az Altered Carbon sorozatot idén mutatták be a Netflixen. A huszonötödik században játszódik és nem probléma ha meghalsz, mert a tudatot amúgy is lemásolják. A tudat a koponyaalapba épített tokban tárolják és ha az emberi test elpusztul, akkor a tudat átültethető egy másik testbe. A leggazdagabbak persze itt is keresik a kibúvót, és biztonsági mentéseket csinálnak ezekről a tokokról, gyakorlatilag így örökéletűek lesznek.

Kék rózsák

A növény és állatvilágot is tudjuk már befolyásolni. Kék rózsák nem léteznek a természetben és nem termeszthetők, mivel a rózsákból hiányzik az a speciális gén, amely a kék szín előállításáért felelős. A piacon kapható legtöbb kék rózsa tulajdonképpen kékre festett fehér rózsa. Korábban a Tiencsini Egyetem és a Kínai Tudományos Akadémia mikrobiológiai intézete munkatársai szintetikus biológiai technikák alkalmazásával alkottak egy baktériumot, amely pigmenttermelő géneket képes létrehozni. Ezt befecskendezték egy fehér rózsasziromba, hogy kék virágot alkossanak.

A kutatók közlése szerint ezzel bebizonyosodott, hogy a baktériumok által termelt kék pigmentáció segítségével lehetséges kék rózsát előállítani. A jövőben kertészeti szakemberekkel együttműködve tovább dolgoznak azon, hogy a kék rózsák termeszthetőek is legyenek.
A tudósok eredményeikről az ACS Synthetic Biology című szaklapban számoltak be.

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek