2020. augusztus 15., szombat
Mária

Külföld

Honduras és Guatemala megállítaná a migránskaravánt

Megállapodott Juan Orlando Hernández hondurasi és Jimmy Morales guatemalai elnök, hogy nekilátnak az állampolgáraikat kivándorlásra késztető okok felszámolásának, és büntetőjogi felelősségre vonják az Egyesült Államok felé tartó menekültkaravánok támogatóit.

A guatemalai elnök hétfőn Hondurasba utazott, közös akcióterv kidolgozására, megakadályozandó, hogy folytatódjon a két ország állampolgárainak tömeges kivándorlása az Egyesült Államokba.


A két közép-amerikai elnök egyetértett abban, hogy munkahelyeket kell teremteni, befektetésekre van szükség a két országban – jelentette ki sajtótájékoztatón Jimmy Morales. “Ez határozott felhívás az országunkban invesztálni kívánó nemzeti és nemzetközi beruházókhoz” – tette hozzá, mindenekelőtt iskolák és kórházak építését szorgalmazva.

“2004 óta számos programot ajánlottunk a migráció strukturális okainak megszüntetésére, tudjuk, hogy ez nem elegendő, és tovább kell lépni” – mondta Juan Orlando Hernández.


Az esti órákban a guatemalai elnök Salvadorba utazott tovább, hogy tárgyaljon Óscar Ortiz salvadori alelnökkel is az országaikból indult, jelenleg Mexikón áthaladó karavánokról.

Az első október 13-án indult az észak-hondurasi San Pedro Sulából, majd az erőszak és a szegénység elől menekülők engedély nélkül átlépték a guatemalai-hondurasi határt.

Mintegy négyezren tartottak pihenőt hétfő este Mexikóvárosban, és két másik karaván is úton van – a CNDH civil szervezet szerint mindkettő 1500-2000 emberrel – a dél-mexikói Oaxaca és Chiapas államban.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek